Министар Горан Триван на тренингу инспектора за заштиту животне средине локалне самоуправе

Министар Горан Триван на тренингу инспектора за заштиту животне средине локалне самоуправе

20171109_111138aМинистарство заштите животне средине, Сектор за надзор и предострожност у животној средини, од 08. до 10. новембра одржава четврти по реду у овој години образовни семинар за инспекторе заштите животне средине органа локалне самоуправе. Министар Горан Триван учествовао је данас у раду семинара, и у обраћању на овом скупу нагласио да су „послови надзора у заштити животне средине најважнији инструмент за спровођење политике заштите животне средине, због чега  ћемо настојати да створимо услове за бољи рад и већа овлашћења инспекторима заштите животне средине у пракси“, и додао да је „за успешнији рад инспекције нарочито значајно успостављање уже сарадње са невладиним организацијама које се баве заштитом животне средине и медијима“.

Такође, од великог значаја је боља организација у раду, јачање компетенција, правовремено и истинито информисање јавности, које ће омогућити унапређење стања животне средине у Србији.

IMG-8e6999397aa5536289c6f24d6ad19cbd-V„За бољи рад инспекције потребно је да се инспектори стално образују, и да се упознају са позитивним праксама из света. Овај семинар за инспекторе, као један од образовних тренинга које Министарство организује, значајан је део рада Министарства на континуалном образовању и јачању компетенција инспекције, што је један од предуслова за напредак у области заштите животне средине у целини“. За боље решавање проблема у животној средини, за шта су грађани животно заинтересовани, потребно је да се инспекцијама омогуће потребни кадрови и средства, и већа подршка у раду, као и боље разумевање значаја њиховог рада, закључио је министар Триван, најављујући ефикаснији рад инспекције.

IMG-58226fb66097232c0c3ca814d44c03a2-V(1)На овом тренингу инспектори из свих крајева Србије имали су прилику да непосредно постављају питања министру о раду Миистарства, али и да упуте сугестије и  предлоге у циљу побољшања рада у пословима инспекцијског надзора.

До краја године планиран је још један семинар за инспекторе заштите животне средине, као део активности на континуираном јачању њихових компетенција и унапређења рада инспекције.