Министар Богосављевић Бошковић: Штедимо и чувајмо водотокове за будућност

Министар Богосављевић Бошковић: Штедимо и чувајмо водотокове за будућност

?????????????

„Штедимо и чувајмо водотокове сваког дана и у свакој прилици јер ће то у будућности бити изузетно значајно“, рекла је данас министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић обилазећи језеро Бован код Сокобање поводом Светског дана вода.

Министар Богосављевић Бошковић је подсетила да је Светски дан вода међународни празник и датира из 1992. године када је на Конференцији Уједињених нација о животној средини и развоју препоручено да се одреди међународни празник посвећен водама. Генерална скупштина Уједињених нација је 1993. године одредила 22. март као први Светски дан вода, који се од тада обележава широм света а акценат је сваке године на питању које одговара тренутној или будућој актуелној теми у вези вода.

„Воде представљају богатство једне земље и у власништву су грађана. Представљају национално благо и капитални ресурс државе и имаћемо је довољно ако је рационално користимо. Нажалост количине пијаће воде се констатно смањују, док ће у наредних 10 година потрошња воде порасти за 58 процената“, истакла је министар Богосављевић Бошковић.

Основни циљ обележавања Светског Дана вода је да се укаже на значај овог  непроцењивог природног ресурса како би друшво постало одговорније према водама. Обележавањем Дана вода скреће се пажња јавности на неопходност спровођења активности којима се спречава  неодговорно понашање када су у питању воде и успоставља систем одрживог управљања водама како би воде у одговарајућем стању остале будућим генерацијама, које би већ биле едуковане да рационално користе овај ресурс.