Међународни дан заштите озонског омотача – 16. септембар

Међународни дан заштите озонског омотача – 16. септембар

Данас се обележава Међународни дан заштите озонског омотача, под слоганом „Заједничка сарадња штити живот на Земљи“ („Global cooperation protecting life on еarth“).

Овај међународни датум се обележава од 1995. године, када је усвојен један од најважнијих споразума из области заштите животне средине – Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач.

Земље потписнице Монтреалског протокола започеле су успешну причу на националном нивоу у оквиру својих Националних озонских канцеларија. Тако је ратификацијом међународних споразума из области заштите озонског омотача Република Србија преузела одређене обавезе, које успешно испуњава кроз рад Националне озонске канцеларије (Група за заштиту озонског омотача) у оквиру Одeљења за заштиту ваздуха и озонског омотача, Сектора за управљање животном средином, Министарства заштите животне средине.

Прошле године је Народна скупштина изгласала Закон о потврђивању Амандмана на Монтреалски протокол – Кигали амандман, чиме је  Република Србија послала јасну поруку да је спремна да да свој допринос у борби против пораста глобалне температуре.

Министарство заштите животне средине као надлежна институција успешно спроводи и реализује бројне активности уз помоћ и подршку коју пружају имплементационе агенције УНИДО (Организација УН за индустријски развој) и УНЕП (Програм УН за животну средину). Посебно треба истаћи систем сертификације сервисера расхладних и клима уређаја и аутоклима, организовање великог броја радионица за различите циљне групе, као и рад на подизању свести.

Циљ обележавања овогодишњег Дана заштите озонског омотача јесте подизање свести о потреби заштите озонског омотача који чува свет на Земљи од штетног ултраљубичастог зрачења и утиче на атмосферску расподелу температура и климу на планети. Сунчева светлост омогућава живот, а озонски омотач штити живот онакав какав знамо. На то нас подсећа и изабрани слоган за овогодишњи међународни Дан заштите озонског омотача „Заједничка сарадња штити живот на Земљи“, која уједно представља и позив за повећање међународне сарадње у циљу заштите живота на Земљи.

Важност јачања свести о значају озонског омотача и његовој заштити Министарство је препознало код најмлађе популације, стога ће и ове године наставити са активностима у основним школама, у којима ће се организовати ликовни и литерарни часови на тему заштите озонског омотача а учесницима ће бити подељен едукативни материјал.