Мастер курс намењен цивилном сектору на тему тренутног статуса преговора са Европском Унијом у области заштите животне средине и климатских промена

Мастер курс намењен цивилном сектору на тему тренутног статуса преговора са Европском Унијом у области заштите животне средине и климатских промена

62d0b648-9f25-4ed3-af56-12870c166c1aДржавна секретарка, др Стана Божовић, присуствовала је отварању Мастер курса намењеног цивилном сектору на тему тренутног статуса преговора са Европском Унијом у области заштите животне средине и климатских промена.

Мастер курс се одржава од 20. до 24. фебруара, у организацији Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (REC) а у оквиру CSOnnect програма, финансираног од стране Шведске агенције за међународну развојну помоћ (SIDA).

Мастер курс је отворен уводним излагањем извршног директора REC-а,  господина Михаила Димовског, који је у свом обраћању представницима организација добитницама грантова у оквиру програма CSOnnect, нагласио да је REC упознат са сложеним системом и актуелним проблемима у животној средини, који захтевају спровођење великих промена и техничку спремност свих актера у процесу. Законодавство Европске уније представља једно од најразвијенијих и најобимнијих законодавстава, које садржи велики број стандарда и регулатива. Преговарачки процес води Влада РС али организације цивилног друштва имају своју улогу у процесу и увид у исти и утичу у доприносу процесу придруживања. Улога ОЦД је значајна јер може припремити заједницу и упознати је са бројним директивама и прописима Европске уније, истакао је господин Димовски.

Државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Стана Божовић је дала подршку активностима РЕЦ-а, представила је планове Министарства и стратешка документа и обавестила присутне о току преговарачког процеса и додала да је један од основних предуслова за испуњавања задатака који се односе на поглавље 27 јесте укљученост ширег друштвеног појаса свих заинтересованих страна али и грађана као и њихова активна партиципација, са посебним освртом на то да су организације цивилног друштва, факултети, локалне самоуправе и грађани партнери Министарства у читавом процесу.

Поред наведених тема, на Мастер курсу разговараће се и о квалитету вода, климатским променама, управљању отпадом, контроли индустријског загађења, заштити природе,  хоризонталном законодавствству, постојећим скрининиг извештајима и тренутној преговарачкој позицији Србије, надлежностима, плановима за будућу транспозицију и изазовима у финансирању.