Манифестације поводом обележавања Европске недеље смањења отпада

Манифестације поводом обележавања Европске недеље смањења отпада

Министарство заштите животне средине наставиће са унапређивањем законских решења у области управљања отпадом, прилагођавању европским и светским стандардима у овој области, јачању свести јавности ради мењања навика грађана, и другим активностима како би Србија била здравија и чистија, најавио је министар заштите животне средине Горан Триван на манифестацији поводом Недеље смањења отпада. Ову европску манифестацију Министарство је обележило у Новом Саду, уз присуство бројних званица - представника државних установа и институција, академске јавности, невладиних организација и медија.

„Знамо где хоћемо да идемо и шта нам је чинити по најважнијим питањима у заштити животне средине и управљању отпадом, али правих резултата ће бити уколико обезбедимо неопходна средства, уколико буде обезбеђена пројектно-техничка документација за пројекте у области заштите животне средине. Ако то урадимо, отворили смо врата новим инвестицијама из доступних европских фондова. Локалне самоуправе морају ступити у израду просторно-планске документације за управљање комуналним чврстим отпадом и прераду отпадних вода, а Министарство ће им у томе помоћи“, истакао је Триван. Одговорним управљањем у сектору отпада, не само да се обезбеђује здравија животна средина, већ се стварају предуслови за развој базиран на рационалном кориштењу ресурса који ће допринети отварању нових радних места и подстицати друштвено и еколошки одговорно пословање привредних субјеката, рекао је. Министар је такође подсетио да је важно да запамтимо да је ефикасном сарадњом свих надлежних органа недавно донета прва правоснажна пресуда за случај нелегалног  складиштења опасног отпада, што нам показује да друштво и надлежни органи више нису имуни на злоупотребе несавесних појединаца и злочине против наше животне средине.

Министар Триван уручио је захвалнице Удружењу рециклера Србије, предузећу „GREENTECH д.о.о“ из Новог Сада, и цоцијалном еколошком предузећу „EKOBAG“, за допринос смањењу отпада и здравијој животној средини.

Недеља смањења отпада је европска иницијатива којом се од 2009. године сваке последње недеље у новембру организују акције с циљем јачања политика и дубљег разумевања неопходности одрживог третирања отпада, односно промене понашања грађана у правцу смањења отпада у животној средини, његове рециклаже, и поновног враћања у производњу као својеврсног ресурса.