Конференција европских земаља партнера у бициклизму

Конференција европских земаља партнера у бициклизму

cof
У Скупштини града Београда 2.марта 2017. године је одржана конференција европских земаља, партнера у бициклизму, уз подршку Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Министарства здравља, Министарства омладине и спорта, Покрајинске владе Војводине, Града Београда, приватног и невладиног сектора.

Др Стана Божовић, државнa секретарka Министарства пољопривреде и заштите животне средине које координира активностима имплементације Паневропског процеса транспорта,животне средине и здравља на националном нивоу, обратила се учесницима исказавши подршку будућим активностима у области спровођења заштите животне средине, промоцији и даљој афирмацији циклотуризма.

Активно и посвећено учествовање представника сектора животне средине у европском процесу животне средине и здравља и у другим европским процесима, се манифестује професионалним деловањем на међународним конференцијама и састанцима где се наглашава потреба да се политике одрживе урбане мобилности интерпретирају и интегришу у национални контекст.

Државна секретарка др Стана Божовић, је истакла опредељеност Министарства пољопривреде и заштите животне средине, за процес којима директно доприносимо остварењу циљева одрживог развоја, промовисањем здравих и безбедних видова саобраћаја, ради очувања животне средине и унапређење здравља, као и за интезивирањем међусекторске сарадње, ради што успешније реализације постављених циљева и очекиваних резултата.

Представљање примера добре праксе региона и европских земаља, (Аустрије, Француске, Швајцарске, Словачке..), помоћиће нам да развијамо идеје и предложимо пројекте којима ће се подржати циклотуризам, у служби животне средине и здравља.

У току је припрема логистике за израду Стратегија бицилизма, као и Националног Акционог плана траснпорта, животне средине и здравља, где ће носилац активности бити Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Република Србија је једна од првих земаља које су прихватиле понуђено партнерство Аустрије на промоцији бициклизма, током Министарске конференције одржане 2014. године у Паризу. Као допринос спровођењу Паневропског програма транспорта, животне средине и здравља, као и циљева Париске декларације, који промовишу политике и активности здравих и безбедних видова саобраћаја, партнерство на промоцији бициклизма и циклотуризма је створило јединствену трилатералну платформу чији је циљ промовисање и афирмисање бициклизма на европском нивоу.

У овом смислу је веома значајна подршка Европске комисије УН за Европу, које координирају процес на европском нивоу.

Промоцијом бициклизма се доприноси развоју зелене економије и стварању нових радних места, што ће представљати национални приоритет будућег периода