Кључно равноправно учешће жена  у доношењу одлука

Кључно равноправно учешће жена  у доношењу одлука

ucesnice-konferencije-stana-bozovic-maja-gojkovic-karla-robin-hersheyПрва национална конференција „Заштита животне средине и жене у Србији“, чији је циљ да подигне свест јавности о безбедности, утицају на здравље и значају родне равноправности у свим сегментима животне средине, одржана је данас у оганизацији Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Програма Уједињених нација за развој (УНДП), Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (РЕЦ) и амбасаде Краљевине Шведске.

Конференцију је отворила Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине, истакавши важност родне равноправности у животној средини и јачања услова за женско предузетништво у зеленој економији.

„Жене имају веома важну улогу у одрживом развоју, те је потребно промовисати рад и  учешће жена у свим областима заштите животне средине и одрживог развоја.  Достизање родне равноправности управо је један од најбољих начина за унапређење животне средине и одрживог развоја. Овом конференцијом почињемо низ активности у циљу подизања свести јавности о значају безбедности у животној средини, о утицају животне средине на здравље и значају зелене економије и подстицању женског предузетништва“, навела је Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

maja-gojkovic-predsednica-narodne-skupstine-republike-srbijeМаја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, указала је да је веза између животне средине, одрживог развоја и родне равноправности важна  у циљу свеукупног развоја друштва.

„За равноправно учешће жена у процесима заштите животне средине и одрживог развоја, од кључног значаја је да се обезбеди њихово равноправно учешће у процесу доношења одлука и докумената, као и присуство на местима управљања. Поред нашег законодавног оквира који јасно подржава политику родне равноправности и права на здраву животну средину, наш циљ је и чланство у Европској унији, и уколико брже, и у потпуности усвојимо ове стандарде не само да ће нам пут у Европу бити бржи и лакши, већ ћемо и сви ми уживати праведнији, здравији и квалитетнији живот“, истакла је Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије.

Зоран Ђорћевић, министар одбране, подсетио је да је Србија усвојила нови Национални акциони план за примену резолуције 1325 Савета безбедности УН – жене, мир и безбедност, који ће се спроводити до 2020. године.

„Усвајањем новог Национанлног плана, Србија се сврстала у ред држава које уважавају значај равноправног учествовања мушкараца и ћена у превенцији и решавању конфликата и промовисању културе одрживог мира, у циљу достизања родне равноправности“, навео је Зоран Ђорђевић, министар одбране.

jan-lundin-ambasador-svedskeКао један од од највећих донатора животне средине у Србији, Шведска у својим развојним стратегијама посебну пажњу посвећује и родној равноправности. Јан Лундин, амбасадор Шведске, указао је на важност инвестирања у пројекте у области животне средине који ће омогућити здрав и квалитетан живот свих грађана.

„Цена неулагања и недостатка инвестиција у области животне средине је веома висока за грађане. Узмимо на пример колико загађење воде, услед неадекватног третмана отпадних вода, може повећати ризик и проузроковати бројне здравствене последице. Имајући у виду тему конференције, значајно је поменути да су, према истраживањима, жене више забринуте за стање у животној средини, за квалитет воде, хране и ваздуха, јер су свесне да здрава животна средина уједно значи и здравље њихових породица“, рекао је Јан Лундин, амбасадор Шведске.

Као један од организатора конференције, Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу (РЕЦ), подржава напоре државних институција које раде на решавању проблема животне средине у Републици Србији.

„Цивилно друштво које РЕЦ подржава, драгоцен је партнер институцијама Србије, јер својим знањем, ангажманом и иновативношћу може да помогне у решавању нагомиланих проблема. Ми као организација подржавамо напоре цивилног друштва да се директно укључи у тела Владе Републике Србије и Делагације Еврпске уније, и тиме допринесе већој укључености грађанки и грађана“, изјавио је Игор Костић, експерт Регионалног центра за животну средину.

На конференцији су говориле и Кристин Моро, амбасадорка Француске, народне посланице Марија Обрадовић и Александра Ђуровић, а присуствовали су и бројни представници владиног и невладиног сектора и медија.

Учеснице конференције су биле и бројне успешне жене које се баве различитим сегментима животне средине и сродним темама, као што су: здравље, безбедност, родна равноправност и цивилно друштво, ванредне ситуације, медији и зелена економија.  Оне су говориле о својим професионалним искуствима, а представљене су и најуспешније предузетничке иницијативе у зеленој економији, у циљу даљег унапређења услова за  лични и професионални развој жена и реализацију нових предузетничких иницијатива у области животне средине.