Ка унапређењу потрошње биомасе као обновљивог извора енергије

Ка унапређењу потрошње биомасе као обновљивог извора енергије

Karic na konf o biomasiНа дводневној међународној конференцији „Биомаса – потенцијал за раст“ одржаној 16. и 17. новембра 2017. у Новом Саду, коју је организовала Скупштина АП Војводине заједно са Скупштином европских регија  и Националном Асоцијацијом за биомасу (СЕРБИО), учествовао је и државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић.

Конференција коју је отворио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, окупила је представнике републичких органа и локалних самоуправа АП Војводине, пољопривредне произвођаче и привреднике, представнике међународних институција, како би заједнички допринели повећању коришћења биомасе као једног од обновљивих извора енергије у Србији.

Државни секретар Иван Карић је на другој сесији Конференције одржаној 16. новембра на тему „Квалитет биомасе“, у својој уводној речи истакао значај биомасе и других обновљивих извора енергије, не само за повећање развојних могућности Србије, већ и за обезбеђење чистије и здравије животне средине. „Веће коришћење биомасе као обновљивог извора енергије непосредно доприноси смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште, и самим тим, постизању свих оних циљева у борби против климатских промена којима смо посвећени“, нагласио је том приликом Карић. „Министарство заштите животне средине препознаје значај развијања других, обновљивих извора енергије као фактора здравије животне средине, због чега ће подржавати пројекте и активности организација и удружења који развијају свест јавности о производњи и коришћењу биомасе у Србији, а у складу с позитивним међународним праксама“, истакао је Карић.

IMG_20171116_132935Другог дана Конференције, 17-ог. новембра, представљени су примери позитивних пракси, а у складу с циљем Конференције упознавања са актуелним пословним и законским оквирима и умрежавања домаћих и међународних организација и компанија укључених у сектор обновљивих извора енергије, ради подстицања развоја сектора производње и коришћења биомасе у Србији и региону.