’’Јачање националних капацитета у коришћењу алата у примени Методе Интегрисане процене ризика (ИРАМ)’’

’’Јачање националних капацитета у коришћењу алата у примени Методе Интегрисане процене ризика (ИРАМ)’’

20160115_101809У Београду у оквиру ECRAN пројекта, групе ECENA, одржана је национална радионица за републичке инспекторе за заштиту животне средине, под називом ’’Јачање националних капацитета у коришћењу алата у примени Методе Интегрисане процене ризика (IRAM)’’. Радионицу су водили дугогодишњи ТAIX експерти у овој области, са циљем упознавање републичких инспектора за заштиту животне средине са коришћењем алата којима се процењује ризик по животну средину надзираних субјекта.

Током дводневне радионице републички инспектори за заштиту животне средине, упознати су како са алатима за процену ризика који се користе у већини земаља ЕУ, тако и са Директивама ЕУ које ће Република Србија транспоновати кроз национално законодавство, а кроз које је и спроведена обавеза процене ризика (Директива о Индустријским емисијама и SEVESO III Директива).

20160115_101221Радионица је постигла очекивани резултат, обзиром да априла 2016. године у потпуности почиње да се примењује Закон о инспекцијском надзору, који као новину у раду инспектора уводи обавезну процену ризика сваког надзираног субјекта и на основу процењеног ризика, планирање редовних инспекцијских контрола на годишњем нивоу.