Изградња Регионалне депоније Каленић

Изградња Регионалне депоније Каленић

DSCN1139Данас је у Ваљеву одржан састанак представника 11 градова и општина колубарског региона са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и предузећем “Еко-Тамнава”. Циљ овог састанка био је подршка изградњи регионалне депоније комуналног отпада Каленић, за коју ће средства бити обезбеђена из фондова Европске уније.

Овај пројекат је значајан са аспекта екологије, здравља, али и укупних социјално- економских компоненти, јер решава један од највећих проблема са којима се суочава цело ово подручје. “У неком дугорочном периоду можемо разговарати о подршци Министарства у билатералној сарадњи са другим земљама и у неком новом моделу јавног и приватног партнерства. Уз депонију треба да се инфраструктурно ојача овај систем у делу изградње постројења за коришћење отпада ради добијања енергије. Ваљево је урадило све што је требало и битно је да до изградње депоније доносиоци одлука треба да се потпуно одговорно поставе у коришћењу постојеће инфраструктуре. Велики посао нам предстоји у наредном периоду да окупимо оне општине које нису измириле своје обавезе, а мораће то да учине у наредном периоду”, рекла је начелница одељења за управљање оптадом Радмила Шеровић.

DSCN1141Град Ваљево је у прошлом периоду урадио два велика пројекта - Трансфер станицу, укупне вредности 50 милиона и Рециклажно двориште, укупне вредности 60 милиона динара. Изградња Регионалне депоније Каленић је од суштинског значаја за општине Колубарског, Мачванског и три београдске општине и покрива територију на којој живи више од 300.000 становника.