Изазови климатских промена на територији Београда и Републике Србије

Изазови климатских промена на територији Београда и Републике Србије

skupstina-gradaПриликом отварања  конференције„Изазови климатских промена на територији Београда и Републике Србије”, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић истакла је данас да укупне материјалне штете изазване екстремним климатским и временским условима, од 2000. године, прелазе 5 милијарди евра, а да су више од 70% губитака повезани са сушом и високим температурама.  Други главни узрок значајних губитака биле су поплаве.

 „У потпуности свесни ових проблема, односно чињенице да климатске промене нису будућност и наука, већ садашњост и живот, као Министарство, покушавамо да обезбедимо законодавни оквир и стратешке смернице, које ће допринети смањењу утицаја промене климе на националном нивоу. Поред тога, свесни чињенице да решавање овог проблема као кључну реч и заједнички именитељ има реч: сарадња, улажемо значајне напоре на унапређењу исте са свим заинтересованим странама. Један од резултата овако инициране и успостављене сарадње свакако је и израда Плана адаптације за град Београд као резултат пројекта које је за град Београд иницирало Министарство, а који је сасвим сигурно израђен захваљујући спремности, знању и ефикасности колега из градске управе“, рекла је  државна секретарка.

Професор др Небојша Шаркић, в.д. декана Правног факултета Унион, нагласио је да је потребно разматрати различита виђења проблема у области заштите животне средине и понудити решења, а едукација је услов свега.

Градски секретар за животну средину Горан Триван је проблем прераде отпадних вода издвојио као највећи изазов Београда.