Информације за медије

Информације за медије

Сутра, 4. децембра 2018. године у Београду почиње дводневна конференција посвећена иновативним решењима за смањење загађења у Југоисточној и Јужној Европи. Овај значајан међународни сусрет окупиће министре и највише представнике за област животне средине држава са подручја Југоисточне и Јужне Европе, ради заједничког изналажења начина и мера за спречавање загађења у овом делу Европе.

Земље овог подручја одликује богатство природних ресурса, али се оне истовремено суочавају са озбиљним изазовима због загађења животне средине. На пример, градови у овом подручју су међу најниже рангираним према квалитету ваздуха, а већина отпадних вода се не прерађује пре уливања у друге реке или море.

Разматрање начина како загађење може бити заустављено у овом делу света, неопходно је како би се заједнички допринело унапређењу животне средине, здравља људи и развоју економије. Потребна су иновативна решења, због чега је поводом Конференције упућен позив истраживачима и стручњацима који се баве технолошким истраживањима да доставе постере са иновативним предлозима и идејама за допринос смањењу загађења и остварењу зацртаних међународних циљева у борби за очување Планете. У оквиру програма Конференције биће представљено преко двадесет постера, а учесници ће одабрати три најуспелија понуђена решења која ће бити представљена током другог дана Конференције.

Очекује се да ће на Конференцији министри заштите животне средине усвојити заједнички приступ решавању проблема загађења у региону и „Заједничку регионалну визију иновативних решења за смањење загађења”, те позвати Уједињене нације да охрабре и подрже размену информација и јачање сарадње међу земљама.

Пратите нас на Твитеру: @UNEnvironmentEu and @ministarstvozzs.

Сазнајте више о решењима против загађења: beatpollution.org.

Контакти за захтевe за интервују са званичницима УНЕП или Министарства заштите животне средине, или за више информација:

Mark Grassi, Information Assistant, UN Environment: mark.grassi@un.org +41 788750086

Communication and Public Relations Service, Ministry of Environmental Protection of the Republic of Serbia: press@ekologija.gov.rs +381 11 311 0355

Програм дан 1 Програм дан 2