Електронски регистар хемикалија од јануара

Електронски регистар хемикалија од јануара

Министарство заштите животне средине  у сарадњи са Привредном комором Србије и Шведском агенцијом за хемикалије (KEMI), у оквиру билатералног пројекта „Управљање ризиком од хемикалија у Србији“, који се финансиран од стране Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (SIDA), организовало је семинар на тему „Представљање електронске платформе за Интегрални регистар хемикалија (еИРХ)“.

Од 1. јануара 2019. године ће у пуном раду бити  Електронска платформа за Интегрални Регистар хемикалија (еИРХ) која ће знатно поједноставити и појефтинити административне процедуре привредним субјектима који врше упис хемикалија у складу са законском обавезом ће бити у пуном раду

Помоћник министра заштите животне средине Александар Весић рекао је да је хемијски сектор веома осетљив и упис хемикалија у регистар и промет на тржишту Републике Србије је под строгом контролом, да се не би догодило да је на тржишту производ који може да угрози здравље становништва.

„Досадашњи посао регистрације уз обимну документацију, коју је око 3.300 привредних субјеката сваке године достављало ресорном министарству на обраду и одобрење за промет на тржишту Србије, сада је, у складу са законском обавезом за хемикалије, поједностављен и убрзан. Новим е-порталом, привредни субјекти могу сами директно да попуњавају податке у регистар хемикалија, досијее електронским путем, а сам систем ће поредити  хемикалије са подацима ЕУ и директно указивати на евентуалност да нека хемикалија садржи опасна својства”,  истакао је Весић. Посебне надлежне службе, као што је инспекција или стручна удружења, имаће лак и брз приступ информацијама о супстанцама и документацији о дозволама,

Семинару који је одржан 13. децембра у  просторијама ПКС присуствовали су  секретар министарства Бранислав Атанасковић, први секретар Шведске амбасаде Ida Reuterswärd, вођа пројекта Anna Nordberg из Шведске агенције за хемикалије, представници компаније „Belit“ д.о.о, која врши имплементацију ове пројектне активности, уз координацију запослених из Одсека за интегрални регистар хемикалија, представници индустрије, саветници за хемикалије, представници Сектора за надзор и предострожност у животној средини и Групе за ИТ технологије, као и других заинтересованих страна. Висока заинтересованост привреде и присуство  око 250 учесника, као и конструктивна дискусија која је уследила након одржаних презентација, показују да је тема семинара од изузетног значаја за област управљања хемикалијама у Републици Србији.