Економије Југоисточне Европе координирају своје активности на заштити биодиверзитета

Економије Југоисточне Европе координирају своје активности на заштити биодиверзитета

Новооснована Радна група за биодиверзитет коју чине представници економија Југоисточне Европе, први пут се састала 14.11.2017. године у Београду. Током састанка учесници су нагласили значај подстицања регионалне сарадње и формирања заједничког става по питању заштите биодиверзитета. Закључци са састанка били су представљени на Министарској конференцији земаља Југоисточне Европе која је одржана током Конференције о климатским променама.

               На последњем 23. заседању чланица Оквирне конвенције УН о промени климе, које је одржано у Бону, лидери влада, бизнис сектора и цивилних организација нагласили су да су највећи изазови у данашње време промена климе и резултирајући утицаји на природу и људе. Према извештају Међувладиног Панела о климатским променама, Југоисточна Европа ће се суочити са повећањем температура изнад европског просека, променом у обрасцима падавина, што води ка повећаним ризицима од поплава, продуженим сушним периодима, ерозијом земљишта и шумским пожарима. Као одговор на ове изазове, неопходно је да економије Југоисточне Европе убрзају имплементацију регионалне Стратегије Југоисточне Европе до 2020 коју је развио Регионални савет за сарадњу уз подршку Европске Комисије. Стратегија препознаје да су утицаји климатских промена претња за људски и природни капитал у економски најпродуктивнијим подручјима региона и позива на акцију за „адаптацију на климатске промене у циљу достизања друштва или економија које су отпорне на климатске промене“. Димензија Ј - једна од 16 димензија ове стратегије идентификује, између осталог, активности за борбу против климатских промена.               У прилог наведеном, успостављена је Радна група за биодиверзитет у оквиру Регионалне радне групе за животну средину. Окупљањем представника и подстицањем дијалога између институција одговорних за животну средину, водне ресурсе, земљиште, климатске промене и биодиверзитет, радна група представља међувладино тело за координацију регионалних активности, спровођење циљева Стратегије Југоисточне Европе до 2020 и креирање окружења за ефикасније спровођење политика заштите животне средине економија у региону.

               Циљ првог састанка Радне групе за биодиверзитет, којом председава Министарство заштите животне средине Републике Србије, била је идентификација приоритета и прелиминарних стратешких праваца деловања. Учесници су се сагласили око даљег развоја неколико тема у оквиру радног плана Групе: консолидовање информација и знања о биодиверзитету за развој политика у овој области и деловање на регионалном нивоу; јачање економија у погледу спровођења међународних обавеза и спровођења политике ЕУ за заштиту природе; интегрисање биодиверзитета и услуга екосистема у секторске политике. Такође, идентификоване су бројне свеобухватне активности као што су развој капацитета на регионалном нивоу, видљивост и доступност. Радна група ће се састајати два пута годишње, следећи састанак је на пролеће 2018. године када председавање преузимају представници Македоније.

Регионална канцеларија Међународне уније за заштиту природе за Источну Европу и Централну Азију има улогу Секретаријата Радне групе за биодиверзитет и обезбеђује административну подршку доприносећи бољем повезивању и бржој имплементацији мера за заштиту биодиверзитета и очуване екосистеме како је предвиђено Стратегијом Југоисточне Европе до 2020. Подршку успостављању Радне групе за биодиверзитет обезбедила је и Немачка агенција за међународну сарадњу – пројекат Отворени регионални фонд за биодиверзитет, финансиран од стране Федералног министарства за економску сарадњу и развој, Немачке.