Државни секретар Иван Карић у обиласку Центра за пречишћавање отпадних вода у Шапцу

Државни секретар Иван Карић у обиласку Центра за пречишћавање отпадних вода у Шапцу

IMG_20171113_113950Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић посетио је данас Шабац, где је представљен рад Централног постројења за пречишћавање отпадних вода чија је израдња помогнута средствима из ИПА фондова ЕУ. Постројење је обишао у заједничкој посети са шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијом, државним секретаром Министарства пољопоривреде Републике Србије Сенадом Махмутовићем и градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем. IMG_20171113_113616 (1)

Како су се имали прилике уверити чланови делегације, значај рада овог стратешког модерног објекта комуналне инфраструктуре који задовољава европске стандарде у пречишћавању и заштити вода за грађане Шапца и околине је немерљив. Њиме се унапређује водоснабдевање низводно од Саве, обезбеђује пречишћавање вода, као и отпадних вода за индустрију, што отвара нове развојне шансе за локалну заједницу, а грађанима обезбеђује квалитетнији и здравији живот.

IMG_8815_resizeУ оквиру посете Шапцу одржан је и радни састанак на коме је констатовано да је завршена линија прераде муља, чиме је заокружен систем водоснабдевања и прераде отпадних вода у овом подручју. Овим је, како је истакао државни секретар Иван Карић, обезбеђено да се муљ збрињава на еколошки безбедан, и економски ефикасан начин. „С обзиром на значај оваквих пројеката за постизање европских стандарда у области животне средине, Министарство заштите животне средине ће подржати нове пројекте  којима ће се решавати проблеми пречишћавања отпадних вода и одрживог управљања водним ресурсом“, нагласио је Карић.

IMG_8831_resizeУ Шапцу је овом приликом уручена и вредна опрема за одбрану од поплава, обезбеђена у оквиру реализације пројекта „Заједнички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу реке Саве“ финансирана средствима из ИПА фондова Европске уније.