Државни секретар Иван Карић на првом састанку Надзорног одбора регионалног пројекта „Техничка помоћ за имплементацију Споразума из Париза“

Државни секретар Иван Карић на првом састанку Надзорног одбора регионалног пројекта „Техничка помоћ за имплементацију Споразума из Париза“

2Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић присуствовао је првом састанку Надзорног одбора регионалног пројекта: „Техничка помоћ за имплементацију Споразума из Париза“ који је одржан 24. новембра 2017. године у Бриселу, Белгија.

Овај пројекат којег финансира Европска комисија од вишеструког је значаја за јачање капацитета земаља које су кандидати за чланство у Европској унији у вези с применом Споразума у Паризу и борбе против климатских промена, као и за јачање сарадње земаља западног Балкана, односно сарадње са институцијама ЕУ и њених држава чланица.

На седници Надзорног одбора учесници су разматрали будуће активности у оквиру Пројекта. Државни секретар Иван Карић представио је том приликом активности и мере које предузима Србија у примени Споразума у Паризу и борби против климатских промена, и најавио усвајање закона о клими.

3Србија је посвећена, нагласио је, остваривању мера и принципа који произилазе из Споразума из Париза, а којима се ограничава раст глобалне средње температуре и смањује емисија гасова са ефектом стаклене баште, сходно Оквирној конвенцији УН о промени климе. Република Србија је међу првих десет земаља света која је доставила Конвенцији своје циљеве смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, и прва у региону која је ратификовала Париски споразум.

Прва фаза четворогодишњег регионалног пројекта „Техничка помоћ за имплементацију Споразума из Париза“ који је започет августа 2017. године трајаће 14 месеци.