Државни секретар Бранислав Блажић на панел дискусији „Сарадња јавног и цивилног сектора у заштити природе – како до заједничког циља?“

Државни секретар Бранислав Блажић на панел дискусији „Сарадња јавног и цивилног сектора у заштити природе – како до заједничког циља?“

1У оквиру Треће конференције „ЕкоБиоМорфа 2017“ коjа јe одржана 25. новембра 2017. године у Новом Саду организована је панел дискусија на тему „Сарадња јавног и цивилног сектора у заштити природе – како до заједничког циља?“, у чијем раду је учествовао државни секретар Министарства заштите животне средине Бранислав Блажић.

Дискусија на панелу имала је за циљ да се, изношењем позитивних и негативних искустава у досадашњој сарадњи владиног и невладиног сектора и утврђивањем значаја организација цивилног друштва за заштиту природе, предложе и установе могући путеви за побољшање будуће заједничке сарадње.

2AНа панелу који је изазвао велико интересовање и био веома посећен, државни секретар Бранислав Блажић упознао је учеснике са организацијом рада и неким од активности Министарства заштите животне средине. Том приликом осврнуо се на значај сарадње са невладиним организацијама, како у вези с отварањем поглавља 27, тако и у решавању других значајних питања у области заштите животне средине. Говорећи о потреби јачања сарадње са организацијама цивилног друштва, државни секретар је истакао да ће Министарство радити на остваривању координације у помоћи  локалним самоуправама на подизању капацитета за решавање еколошких проблема, односно подстицати већу укљученост заинтересованих јавности, представника локалних заједница и невладиних организација у пословима заштите животне средине и природе. Бранислав Блажић је присутним студентима нарочито указао на значај подизања свести најшире јавности по овим питањима, као основ за заједничке акције и подршку невладиног сектора.

Поред државног секретара Блажића, у панел дискусији учествовали су Слободан Пузовић, помоћник директора Покрајинског завода за заштиту природе, Бранислава Јефтић, посланик у Скупштини АП Војводине и председник Одбора за урбанизам, просторно планирање и заштиту животне средине АП Војводине, Наташа Миливојевић, председник НВО “God save the Rzav” и Марко Маричић, заменик председника НИДСБЕ „Јосиф Панчић“.

Панел дискусију у оквиру Конференције на тему „Шесто масовно изумирање“ организовало је удружење студената биологије, екологије и заштите животне средине Природноматематичког факултета „Јосиф Панчић“ из Новог Сада.