Државна секретарка обишла Ратајску реку и разговарала са грађанима

Ратајска река

Државна секретарка обишла Ратајску реку и разговарала са грађанима

Поводом две петиције које су достављене Министарству заштите животне средине, а којима се тражи доношење наредбе за трајно ограничење и обуставу коришћења вода на сливном подручју Ратајске реке, државна секретарка МЗЖС Сара Павков обишла је данас општину Пријепоље и Ратајску реку.

Ратајска река 2"Предметни локалитет није заштићено подручје за које је спроведен или покренут поступак заштите, нити је локалитет у просторном обухвату еколошке мреже. Иако Министарству ниje поднет захтев за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину, нити имамо податке о утицају МХЕ на предметно подручје, самим тим нема ни основа за трајно ограничење коришћења вода, али смо данас овде јер слушамо захтеве грађана, љубитеља и познавалаца природе", нагласила је државна секретарка Сара Павков.

На територији општине Пријепоље налази се четири заштићена подручја, која обухватају 19.500 хектара, а ове године издвојена су до сада највећа средства за управљање овим заштићеним подручјима, скоро 10 милиона динара. Циљ Владе Србије и Министарства је да до краја ове године повећа површину Републике Србије под заштитом за скоро 100 хиљада хектара, што је додатних 1% од укупне територије. Изменама и допунама Закона о заштити природе из 2021. године, забрањена је градња било ког типа МХЕ у заштићеним подручјима.

Ратајска река 3"Сарадња са локалном заједницом и невладиним организацијама значајна је због детаљнијег разумевања локалних изазова, чија решења преносимо у стратешке документе и адекватно спроводимо унапређење регулативе.  Данашњи дан потврђује значај сарадње МЗЖС и локалне заједнице, јер свака јединица локалне самоуправе тренутно спроводи бар један зелени пројекат, а свима нам је исти циљ - заштита животне средине", рекла је Сара Павков.

С обзиром на присуство строго заштићених врста, Завод за заштиту природе Србије обавиће прелиминарна истраживања и валоризацију овог простора, истакла је директорка Завода Марина Шибалић.

Ратајска река 4