Донацијe Владе Јапана - допринос унапређењу животне средине у Србији

Донацијe Владе Јапана - допринос унапређењу животне средине у Србији

image1Државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић присуствовао је данас у амбасади Јапана потписивању уговора за бесповратно финансирање 12 локалних пројеката у Србији у вредности од 880.045 евра које је Влада Јапана доделила као помоћ нашој земљи.  Церемонији је у име Владе Јапана присуствовао Ђунићи Марујама амбасадор Јапана у Републици Србији, а поред представника локалних организација, били су присутни и представници ресорних државних органа Републике Србије.

Помоћ Јапана за дванаест локалних организација у Србији намењена је основним потребама становништва. Додељена донација представља финансијску подршку решавању животних питања становништва и допринос свеукупном социјалном развоју земље. Заштита животне средине је, поред здравствене заштите, образовања и социјалне заштите, препозната као једна од главних области интересовања Владе Јапана. У складу с тим, у оквиру ове помоћи, Љиг, Младеновац и Тител добили су савремена возила за превоз отпада, чиме је учињен конкретан корак ка унапређењу животне средине у овим локалним заједницама.

Иван Карић, изражавајући захвалност Влади Јапана на доследној помоћи нашој земљи у области животне средине, истакао  je да је решавање питање управљања отпадом у локалним самоуправама значајно са становишта остваривања квалитетнијег и здравијег живота њихових становника, али и пример и подстицај за унапређење животне средине на глобалном плану.

Како је амбасада Јапана нагласила, у Србији је од 1999. године реализовано 207 оваквих пројеката. Укључујући ове грантове, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва у Србији од 1999. године, износи преко 13.2 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 507 милиона евра.