Договорено потписивање Споразума о изградњи Регионалног центра за збрињавање отпада у Смедереву

Договорено потписивање Споразума о изградњи Регионалног центра за збрињавање отпада у Смедереву

2Државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине мр Стана Божовић присуствовала је данас на састанку поводом договора око решавања и изградње Регионалног центра за збрињавање комуналног отпада у браничевском и подунавском округу, али и решавања медицинског и опасног отпада. Састанку су присуствовали и државни секретари Министарства здравља и Министарства државне управе и локалне самоуправе, начелници браничевског и подунавског округа, као и градоначелници Смедерева, Пожаревца и општине Ковин. 

3„Министарство пољопривреде и заштите животне средине даје пуну подршку Браничевском и Подунавском округу, граду Смедереву, који је носилац овог пројекта, али и свим локалним самоправама које у њему учествују. Изградња Регионалног центра за збрињавање комуналног отпада је у складу са одредбама Закона о управљању отпадом и Националном стратегијом управљања отпадом, која је донета 2010. године и чија је ревизија у току. Ми смо дужни да подсетимо округе и јединице локалне самоуправе да морају да потписују споразуме о удруживању у овој области, што је свакако приоритет, како за здравље и квалитет живота људи који овде живе, тако и за економско оснаживање ових региона“, рекла је државни секретар Стана Божовић.

Државни секретар Божовић је истакла да је изградња ових центара за управљање отпадом представаља стратешко решење управљања отпадом и да је као таква у складу са стандардима ЕУ којима Србија тежи.

1На састанку су договорени кораци у наредном периоду, а први је потписивање Споразума о сарадњи и унапређењу система управљања комуналним отпадом. Потписнице будућег Споразума имају израђен елаборат, план детаљне регулације, пројектну и техничку документацију, а град Смедерево има спремну локацију на којој ће се налазити Регионални центар за управљање отпадом. На овај начин решиће се проблем управљања отпадом за 400.000 становника.