До краја јуна Нацрт предлога преговора за Поглавље 27 о животној средини

До краја јуна Нацрт предлога преговора за Поглавље 27 о животној средини

0-02-04-4c65732499e81ed341ce1cf10359ef553944714c0661252c051bbc6f650b5b45_fullОтварање Поглавља 27 подразумева анализу, процену стања и решавање најзначајнијих питања у скоро свим областима друштвеног живота   која се тичу животне средине, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван на састанку Преговарачке групе 27 који је одржан данас у Народној скупштини.

„У процесу који неће бити лаган, наш превасходни задатак у овом тренутку је да утврдимо стање у свим сегментима друштва који се односе на животну средину и идентификујемо проблеме, а с друге стране да утврдимо колико ће да кошта њихово решавање. То снимање стања потребно је извршити на свим нивоима, јер сваки субјекат у Србији ће морати да примењује мере за побољшање животне средине, било да је реч о фабрици, предузећу, установи...“ рекао је министар у свом уводном обраћању.

„С обзиром да се протеже кроз скоро све друштвене сегменте, Поглавље 27 је најкомпликованије, најскупље и најважније поглавље у процесу придруживања Европској унији, и подршка коју смо начелно имали приликом оснивања Министарства није више довољна. Потребно је да у ономе што радимо и што стоји пред нама будемо и схваћени, да имамо разумевање свих – од државних органа до цивилног друштва, медија, целокупног јавног мњења“ истакао је министар.

Екологија је област која интегрише Србију и може да измени негативне појаве у свим областима друштва. Међутим, како је министар најавио, Србија неће журити са отварањем Поглавља 27, поучена искуством земаља које су постале чланице ЕУ, и плаћале велике пенале због исхитрених решења. „Немамо право на луксуз да због брзине сутра плаћамо казне“ рекао је. Нацрт преговарачке позиције ће бити израђен до краја јуна ове године, а затим наредних месеци следи усаглашавање овог документа са ставовима Европске комисије, најавио је Триван.

Шеф Преговарачке групе 27 Иван Карић истакао је да је у процесу преговарања највећи изазов имплементација договорене правне регулативе и европских стандарда у заштити животне средине, и да ће се кроз израду директива која предстоји разрешавати кључна питања у заштити животне средине – успостављање система управљања различитим сегментима животне средине као што су отпад, отпадне воде, итд.

Шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић нагласила је значај Поглавља 27 за процес придруживања Србије Европској уније и изразила подршку Министарству заштите животне средине као кровном у његовом отварању. Правна област у Србији која се усклађује са правним тековинама Европске уније за област заштите животне средине је најшира, средства која су потребна за испуњавање потреба из Поглавља 27 су енормно велика, а значај ове области огледа се и у томе што нема поглавља где ће грађанин боље сагледати значај процеса ЕУ интеграција него у питањима заштите животне средине, рекла је шефица преговарачког тима.

Пријави опасни отпад на opasniotpad@ekologija.gov.rs