Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић за портал Balkan Green Energy News о загађењу ваздуха

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић за портал Balkan Green Energy News о загађењу ваздуха

У ауторском тексту за портал Balkan Green Energy News  директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић поводом појачаног аерозагађења у региону које је карактеристично за зимски период, указао је на могућности грађана да се правовремено информишу о стању квалитета ваздуха, и том приликом нагласио да нису све апликације које помажу у праћењу нивоа загађења једнако поуздане.

Како пише Радовић, стање квалитета ваздуха у Републици Србији није на задовољавајућем нивоу. Главни извори загађења ваздуха које је једно од највећих глобалних проблема у заштити животне средине су индивидуалне котларнице, саобраћај, и електране и индустрија. Током зиме ваздух је најзагађенији у Ваљеву, Београду и Нишу, због сагоревања фосилних горива, као и у Ужицу и Косјерићу, где неповољан географски положај доприноси ситуацији, објашњава директор Агенције.

„Овогодишња ситуација у вези са квалитетом ваздуха је уобичајена, као и претходних година, али је тумачење информација често неадекватно и делује збуњујуће на грађане. Агенција за заштиту животне средине је надлежна за спровођење државног мониторинга квалитета ваздуха и она то чини преко 33 аутоматске мерне станице за квалитет ваздуха чији су подаци повезани кроз информациони систем и ажурирају се на сваких сат времена. Подаци из државне мреже станица су доступни на сајту Агенције и грађани и све заинтересоване институције могу да се информишу о квалитету ваздуха у реалном времену. Подаци из државне мреже станица су доступни на сајту. Уколико грађани желе да упореде стање у Србији са другим земљама, препоручујем апликацију Европске агенције иза које стоји кредибилитет те институције“, наводи Филип Радовић и указује да је „важно знати да ове информације не служе за званичну оцену стања квалитета ваздуха у неком граду или регији или у циљу доношења мера за смањење аерозагађења. Сатне концентрације су веома променљиве у времену и мењају се из сата у сат. Законом о заштити ваздуха и позаконским актима који су у потпуности усклађени са Европском директивом, за оцену квалитета ваздуха рачунају се средње дневне концентрације ваздуха, а не сатне вредности“.

Прочитај цео чланак на порталу Balkan Green Energy News