Дијалог са НВО уочи међународних конференција о биодиверзитету и климатским променама

Дијалог са НВО уочи међународних конференција о биодиверзитету и климатским променама

Министарство заштите животне средине одржало је данас консултативни састанак са представницима невладиних организација поводом учешћа наше земље на  предстојећим значајним међународним скуповима посвећеним заштити биодиверзитета и борби против климатских промена.

Kонференција UN о биодиверзитету - UN CBD COP14, која ће бити одржана од 17. до 29. новембра 2018. ггодине у Шарм ел Шеику, Египат, и Kонференција UN о промени климе - UNFCCC COP 24, која ће бити одржана од 2. до 14. децембра 2018. године у Kатовицама, Пољска, светски су значајни скупови на којима ће бити договорено јачање напора и нове мере на глобалном плану како би се зауставио губитак биодиверзитета, заштитили екосистеми који обезбеђују храну, воду и здравље за милијарде људи, и ублажиле последице климатских промена. Тим поводом, невладине организације су позване да изнесу своје идеје, иницијативе, пројекте, као и визију за унапређење стања животне средине у Србији.

Поводом састанка са НВО, министар заштите животне средине Горан Триван изразио је задовољство због још једне прилике за разговор са организацијама цивилног друштва у циљу размене мишљења и усаглашавања позиција и ставова ради учешћа наше земље на овим скуповима. „Ми ћемо учествовати у раду оба скупа, где ћемо изнети своје ставове о овим питањима, подржавајући међународне иницијативе на заштити биодиверзитета који нестаје. Према подацима експерата, преко 60 посто кичмењака на нашој Планети је изгубљено, а биљне врсте нестају сваког дана; климатске промене су на делу – ово је најтоплији октобар у последњих 30 година. Са невладиним организацијама имамо о чему да разговарамо, ради заједничке позиције према ономе шта се дешава у животној средини у свету“, нагласио је министар. Он је указао да нема успешног рада Министарства без темељне сарадње са цивилним сектором, због чега ће Министарство наставити да подржава њихов рад и развија дијалог, дугорочне партнерске односе. У складу с тим, од свог оснивања, Министарство се у просеку једном месечно састајало са НВО поводом различитих актуелних тема из области заштите животне средине.

Заменица сталне представнице Програма за развој Уједињених нација - УНДП Стелиана Недера у својој поздравној речи истакла је значај дијалога државних институција са цивилним сектором, и позвала све заинтересоване стране да дају свој допринос знањем, идејама и акцијом, у циљу повећања напора, како би се зауставио губитак биодиверзитета и смањиле последице климатских промена.

Као што су у својим уводним излагањима напоменуле Јасмина Јовић, помоћница министра заштите животне средине, и Јелена Дучић, начелница Одељења за биодиверзитет Министарства, на предстојећим међународним конференцијама биће сумирани резултати светских напора да се заустави или ублажи угроженост живог света на Планети, као и да се предложе мере и поставе нови циљеви да се Планета сачува у свом богатству живота.