Делегација Србије у Тирани на министарској конференцији о климатским променама

Делегација Србије у Тирани на министарској конференцији о климатским променама

Повезивање и заједничко деловање земаља на подручју Западног Балкана које је нарочито осетљиво на климатске промене од великог је значаја за успех у остваривању укупних глобалних напора да се свет прилагоди новим климатским условима и ублажи последице промена климе, констатовано је данас на министарској конференцији у Тирани, Албанија, посвећеној регионалним активностима у борби против климатских промена на овом подручју, у чијем раду учествује министар заштите животне средине Републике Србије Горан Триван.

Министарска конференција окупила је представнике влада земаља Западног Балкана из области заштите животне средине, земаља заинтересованих за пружање финансијске подршке, међународних организација и фондова, развојних агенција, ради договора о заједничком деловању и наступу ка фондовима намењеним активностима у борби против климатских промена.

Конференција у Тирани својеврсни је наставак министарске конференције о загађењу у Југоисточној и Јужној Европи која је одржана децембра 2018. године у Београду, односно представља операционализацију једног дела закључака који су тада утврђени. Како је нагласио министар Горан Триван, ова конференција као наставак претходне у Београду, уједно је добра прилика да земље Западног Балкана разговарају о могућим заједничким мерама у борби против климатских промена, и финансирању оног што може да ублажи њихове последице.

„Министарска конференција у Београду показала je да имамо доста различитих иницијатива и стратегија, и мислим да би сада требало да пређемо на тактички виши ниво – да почнемо да примењујемо акције и мере како би квалитет животне средине у нашим земљама био значајније бољи“, истакао је министар.

У иступању на Конференцији Триван је нагласио значај заштите животне средине као инструмента за остваривање развоја и унапређења услова живота и здравља људи, али истовремено, и јачања мира, стабилности и безбедности у региону. Он је позвао све земље Западног Балкана да се придруже у иницијативама које јачају регионалну сарадњу у области заштите животне средине, и допринесу остваривању могућности за финансирање заједничких пројеката у борби против климатских промена.

На Конференцији је прихваћена Декларација о заједничким активностима за климу у региону Западног Балкана, и договорено да се до краја изради „Заједничка мапа пута за регион Западног Балкана – убрзавање процеса приступа изворима финансирања у области климатских промена“ која је разматрана на Конференцији.

Западни Балкан је подручје мањих, и мање развијених земаља које су више изложене деструктивним последицама климатских промена, због чега морају тражити заједничке одговоре и удружити се у заједничким акцијама за ублажавање  и прилагођавање на измењене климатске услове, један је од закључака првог дана Конференције.