Брод-лабораторија „Аргус“ поново плови

Брод-лабораторија „Аргус“ поново плови

Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Савезне Републике Немачке у Републици Србији Томас Шиб обишли су данас брод-лабораторију Аргус. У краткој пловидби београдским акваторијем, министар Триван упознао је немачког амбасадора са својствима ове јединствене пловеће лабораторије значајне за мониторинг и заштиту вода, који је после шест година мировања поново запловио Дунавом.

Министарство заштите животне средине обезбедило је средства којима је током 2019. године извршен ремонт брода - лабораторије Аргус, чиме је омогућено његово техничко оспособљавање и враћање у функцију.

Брод Аргус који је поклон Владе немачке покрајине Хесен Републици Србији,  наменски је пројектован за узорковање воде и седимента пловних слатководних тела, са главним задатком праћења стања квалитета воде реке Дунав и његових притока. Посебно је значајан за системске анализе квалитета воде и утврђивање присуства оптерећења загађујућим материјама у складу са стандардима Оквирне директиве о водама. Од 2003. године када је пристигао у Србију, брод је помогао у реализацији више истраживачких пројеката Дунава, као и активности које су допринеле повећање свести о потреби смањења загађења ове реке.

Последњи пројекат од великог међународног значаја у ком је Аргус учествовао било је Треће заједничко испитивање реке Дунав (Joint Danube Survey 3 – JDS3) највећа међународна истраживачка акција на рекама у 2013. години у којој је учествовало 14 подунавских земаља у сарадњи са Европском Комисијом, а реализацију је координирала Међународна комисија за заштиту реке Дунав (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR).

Брод који је након успешно препловљених 5000 km био у мировању, 2019. године упућен је на ремонт у бродоградилишту Апатин, када су обновљена бродска документа. Ремонт је подразумевао извлачење брода из воде на навоз и поправку или замену делова, склопова и агрегата у циљу довођења брода у техничко стање у складу са захтевима надлежне Управе за утврђивање способности бродова за пловидбу, и у складу са захтевима експлоатације.

Након обављених радова и активности неопходних за успостављање редовне функционалности брода, Аргус данас спремно чека истраживаче, како би се укључио у нове пројекте за чистије и лепше дунавске воде.