Билатерални сусрети на маргинама Министарске конференције

Билатерални сусрети на маргинама Министарске конференције

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван  састао се данас на маргинама Министарске конференције „Иновативна решења за смањење загађења у Јужној и Југоисточној Европи“, са представницима делегација БЈР Македоније, Босне и Херцеговине и Грчке које, уз делегације из 22 земље учествују у раду дводневне Конференције, која се одржава у Београду.

Одвојени билатералн сусрети били су прилика за размену  информација о досадашњој сарадњи у области заштите животне средине и договоре о њеном унапређењу. Министар Триван је током свих билатералних састанака истакао да животна средина нема границе и позвао да се ојача сарадња у борби за здраву животну средину за добробит свих народа на овим просторима.

Током сусрета министра Тривана са замеником министра заштите животне средине и просторног планирања БЈР Македоније Јанијем Макрадулијем обострано је оцењено да су изазови две суседне земље у заштити животне средине заједнички  и да  намећу потребу да се ускладе активности и удруже средства у подизању стандарда у овој области. У разговору је истакнуто да је обема земљама важна регионална сарадња у заштити животне средине,  да је пошумљавање најбољи одговор на климатске промене и да заједнички пројеката као мониторинг загађености ваздуха, могу бити подржани средствима фондова ЕУ.

Делегација Босне и Херцеговине коју је предводио Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа, а у којој је била и представница Републике Српске Радмила Костић, изразила је задовољство због посете Србији и учешћа на Министарској конференцији која је, како су истакли, одлично организована. У разговору је изражена обострана спремност да се отворено разговара о свим питањима заштите животне средине која је заједничка тема за све државе региона и од интереса за све народе, да се настави заједничка иницијатива на чишћењу реке Лим и размотре могућности проширења сарадње као и да се размене официјелне посете ресорних министарстава.

На билатералном састанку министра Горана Тривана са високим представником Грчке задуженим за област животне средине Сократисом Фамелосом,  разматране су могућности даљег развијања сарадње две земље у области заштите животне средине, и предложени њени правци. Договорено је јачање сарадње Грчке и Србије у области заштите животне средине, разменом знања и искустава, економском сарадњом и повезивањем и заједничким пројектима у области циркуларне економије.  Саговорници су оценили  да је јачање сарадње у области заштите животне средине у региону пут за мир, стабилност и развој овог подручја, на добробит грађана и међународне заједнице.