Без пошумљавања нема успешне борбе против климатских промена

Без пошумљавања нема успешне борбе против климатских промена

Без пошумљавања и без обнављања шумских екосистема нема ублажавања последица климатских промена, а оно што можемо сви да урадимо за наше окружење и за нашу земљу и Планету је да садимо дрвеће, и тако помогнемо да се наша природа и животна средина сачувају и унапреде, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван на данашњој акцији пошумљавања коју је организовала Егзит фондација, уз стручну помоћ ЈП НП „Фрушка Гора” и Шумарског факултета Универзитета у Београду, и учешће и подршку Делегације Европске уније у Републици Србији, Министарства заштите животне средине и Покрета горана Војводине.

Пошумљавање је најједноставнији, најјефтинији и најефикаснији начин ублажавања климатских промена, али је данас и најважније еколошко питање, рекао је министар, јер је у основи мера  којима наша цивилизација може ефикасно да одговори на последице климатских промена, а будућност припада здравој животној средини и очуваној Планети.

Горан Триван је честитао Егзит фондацији на покренутој акцији, и потврдио и даљу пуну подршку Министарства. Он је рекао да је Србија својим све важнијим местом у међународним организацијама у области заштите животне средине, и својим иницијативама, позвала на шире акције пошумљавања, при том се угледајући на еколошке вредности и циљеве Европске уније. Србија има око 30 посто територије под шумом, а наши циљеви су да достигнемо око 40 посто шумовитости, истакао је. Пошумљавање Војводине, која сада има преко 6 посто пошумљености, нарочито је значајан задатак, и утолико данашња акција пошумљавања у нашем драгоценом националном парку је значајнија, рекао је.

Закључујући да су заједничке акције на унапређењу природне баштине и животне средине уједно прилика за јачање мира, сарадње и међусобног разумевања, министар Горан Триван је позвао све грађане Србије да се укључе у овакве и сличне акције, и помогну да свет и Србију очувамо у свом природном богатству и лепоти.

Посадити дрво значи посадити наду, рекао је у акцији пошумљавања амбасадор Сем Фабрицио, шеф Делегације Европске уније, и додао да то значи данас 10.000 нада, а план „Зелене револуције“ да се посади милион садница значиће милион нада за овај свет. Европска унија је установила иницијативу „Зелени договор“ и желимо да Србија буде део тог изазова, рекао је шеф Делегације ЕУ и нагласио да  заштиту животне средине Европска унија  сагледава као један од кључних циљева, укључујући циљ да Европа до 2050. године постане први континент без угљеника.

Оснивач Егзит фондације Душан Ковачевић рекао је да је данашња акција у којој ће бити посађено укупно 13 хиљада садница храста китњака на површини од око 2.6 хектара на подручју Националног парка „Фрушка гора“, представља почетак акције масовног пошумљавање у земљи, региону и свету, део „Зелене револуције“, са циљем да се само у Србији у наредним годинама засади преко милион стабала.

Прва акција која је данас реализована део је ЕУ пројекта Натура 2000, а покренута је на претходном Егзит фестивалу када се на Петроварадинској тврђави за овај амбициозан подухват пријавило преко хиљаду добровољаца са одговорним ставом према животној средини. Душан Ковачевић је најавио да ће фондација и Егзит Фестивал наставити са еколошким акцијама и порукама које ће бити њихова централна тема.