25 милиона динара за завршетак пројекта Регионалног система водоснабдевања Расинског округа

25 милиона динара за завршетак пројекта Регионалног система водоснабдевања Расинског округа

stanaЈуче, 27. марта 2017. године, је потписан Меморандум о разумевању између Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Града Крушевца, о финансирању опреме за надзор над регионалним системом водоснабдевања. Меморандум су потписали државна секретарка Министарства др Стана Божовић и градоначелник Драги Несторовић, а потписивању је присуствовао и директор ЈКП „Водовод“ Владимир Милосављевић.

За реализацију пројекта Регионалног система водоснабдевања Расинског округа, из програма ИПА 2008, ЕУ је обезбедила 7 милиона евра. Пројекат садржи следеће компоненте: реконструкција и проширење постројења за прераду воде у Мајдеву, изградња магистралног цевовода  дужине 5400 метара за општину Варварин са резервоаром, магистрални цевовод дужине око 6500 метара за општину Ћићевац и даљински надзор и управљање Регионалним системом водоснабдевања.

Прве три компоненте су реализоване, а за четврту - даљински надзор и управљање, Министарство пољопривреде и заштите животне средине определило је средства у износу од 25 милиона динара.

Државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине др Стана Божовић изразила је задовољство конструктивним разговором, истичући да је град Крушевац „полигон инвестиција“ и пример добре праксе.

dragi-nestorovic„Крушевац прати политику Владе Републике Србије у области заштите животне средине – водоснабдевања и канализације, управљања отпадом, а оно што ће тек бити актуелно у наредном периоду су и заштићена подручја, односно њихово проглашење“, навела је Божовић и додала да је Министарство кандидовало пројекат за пречишћавање отпадних вода Брус – Блаце за финансирање преко ИПА програма за 2017. годину, а у питању су бесповратна средства.

Србија се обавезала да прихвати стандарде Европске уније у екологији и у наредне 24 године ( до 2041. ) треба да изгради 320 постројења у вредности од око 5 милијарди евра.

Завршетком Регионалног система водоснабдевања Расинског округа са система Ћелије, фабрика воде из Мајдева обезбедиће здраву пијаћу воду за око 200 000 становника (Крушевац, Александровац, Ћићевац, Варварин и три села трстеничке општине).

Државна секретарка др Стана Божовић, у оквиру посете, обишла је и локацију Хемијска индустрија „Жупа“, где је Министарство финансирало измештање и трајно збрињавање опасног отпада, а данас је Хемијска индустрија „Жупа“ приватизована и већ је додатно запослила 30 грађана Крушевца.