Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

11. oktobra 2019.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan susreo se danas sa generalnim direktorom Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ću Dongjuem, i tom prilikom razgovarao o jačanju saradnje sa ovom značajnom svetskom organizacijom. (više…)

10. oktobra 2019.

Beograd, 10. oktobar 2019Najbolje prakse i rešenja za razvoj klimatski pametnih gradova širom Evrope predstavljena su danas na događaju “Građani pokreću grad budućnosti“ u Beogradu, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). (više…)

7. oktobra 2019.

Čovečanstvo je u ekološkoj krizi koja vodi ka još većim prirodnim katastrofama, klimatskim migracijama, siromaštvu i ratnim sukobima, ukoliko se svet ne ujedini oko principa zelene ekonomije po kojima je otpad sirovina i resurs, jedna je od poruka sa današnjeg predstavljanja rezultata projekta „Nulti otpad“ (Zero Waste) Republike Turske čiji je pokrovitelj prva dama Republike Turske Emine Erdogan. (više…)

4. oktobra 2019.

Ministarstvo zaštite životne sredine, u okviru drugog ciklusa projekta „Operativni monitoring površinskih i podzemnih voda Republike Srbije“, završilo je realizaciju Operativnog monitoringa podzemnih voda koji je za potrebe Projekta sproveo Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, a izveštaj o rezultatima sprovedenog monitoringa možete naći ovde. Projekat je pokrenut 2017. godine, a jedan od ciljeva projekta je ispitivanje kvantiteta i kvaliteta podzemnih voda na odabranim lokalitetima i izvorištima za koje je ocenjeno da se nalaze pod pritiskom ili su potencijalno pod pritiskom koji ugrožava ili može ugroziti, njihovo dalje korišćenje i upotrebu. (više…)

2. oktobra 2019.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas 16. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – ECOFAIR na beogradskom sajmu, uz poruku da Srbija krupnim koracima korača ka uspostavljanju ekološki odgovornog društva, sa strateškim opredeljenjem za dosledno ostvarivanje ciljeva u zaštiti životne sredine, i uz jačanje svesti o odgovornosti i doprinosu svakog građanina.

(više…)

1. oktobra 2019.

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije je dobitnik medalje i sertifikata za uspešno sprečavanje ilegalne trgovine supstancama koje oštećuju ozonski omotač. Priznanje je uručeno na Godišnjem sastanku regionalne mreže Evrope i centralne Azije (ECA) carine i ozonskih službenika u Kijevu, Ukrajini, koji je održan u septembru 2019. godine. (više…)

29. septembra 2019.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan povodom današnje manifestacije „SMANJIMO EMISIJU ŠTETNIH GASOVA – DELUJMO EKOLOŠKI“ pozvao je građane i institucije da obrate više pažnje na životnu sredinu i da, uključivanjem u ekološke inicijative, većim aktivizmom i promenom svojih navika i ponašanja, doprinesu njenoj zaštiti. (više…)

27. septembra 2019.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima razgovarao je danas sa delegacijom  Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koju su predvodile regionalna direktorka za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlot Ruh i direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj. Razgovor je posvećen aktuelnoj i budućoj saradnji Ministarstva sa ovom značajnom međunarodnom finansijskom institucijom. (više…)

25. septembra 2019.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je danas da će životna sredina biti zamajac razvoja jer Srbija, kao i mnoge druge zemlje koje su na istom stepenu razvoja, raspolaže velikom količinom mogućnosti i načina da reši pitanje  otpada prekvalifikujući ga u resurs. (više…)

KORISNI LINKOVI
Agencija za zaštitu životne sredine Republički hidrometeorološki zavod Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Zavod za zaštitu prirode Srbije