Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

6. априла 2020.

Због новонастале ситуације изазване епидемијом корона вируса у Србији, рок за пријаву на „Изазов за управљање био-отпадом“ који је покренуо Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са Министарством зашти (више…)

1. априла 2020.

Данас је у Београду после краће болести преминуо наш драги колега и пријатељ Бранислав Блажић, државни секретар у Министарству заштите животне средине.

Његовим изненадним одласком изгубили смо искреног борца за добробит нашег друштва и човека који је дао велики људски и професионални  допринос борби за  здраву животну средину Србије.

Бранислав Блажић остаће упамћен по богатој професионалној и политичкој каријери и дужностима које је обављао, од хирурга и начелника Хитне службе у Кикинди, председника општине Кикинда, посланика у Скупштини АП Војводине и Народне скупштине Републике Србије, министра заштите животне средине од 1998-2000, председника Одбора за заштиту животне средине Народне супштине Републике Србије до  држаног секретара у Министарству заштите животне средине.

Одласком др Блажића, Министарство заштите животне средине и цела Србија изгубили су великог чевека и драгоценог стручњака и професионалца.

О професионалној каријери др Бранислава Блажића можете погледати на следећем линку.

28. марта 2020.

Mеђународни фестивал филмске продукције о друштвеној одговорности и еко-иновацијама ,,Deauville Green Awards”, биће одржан девети пут у Довилу, у Француској, 17. и 18. јуна ове године. Фестивал је фокусиран на аудиовизуелну комуникацију корпорација, организација и јавних управа у области одрживог развоја и очувања животне средине. (више…)

27. марта 2020.

У Србији се на већини мерних места, где постоје аутоматске станице за испитивање аерозагађења, у последњи 30 сати региструју велике концентрације суспендованих честица (ПМ), које значајно прелазе граничне вредности.

Специфичност тренутног аерозагађења је то што у маси ПМ-а доминирају крупније честице, док су честице до ПМ 2,5 мање заступљене, што није био случај до сада. (више…)

27. марта 2020.

Министарство заштите животне средине придружује се највећем глобалном покрету за заштиту природе „Сат за нашу планету“ који позива на искључивање светла на сат времена у суботу, 28. марта 2020. године, упућујући упозорење светској јавности о неопходности рационалног коришћења енергије, очувања природних ресурса и смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Симболичним слоганом овогодишње акције „Окренимо се природи“, Светски фонд за заштиту природе (WWF), заједно са бројним организацијама и појединцима, шаље поруку да је могуће нешто предузети против климатских промена. (више…)

25. марта 2020.

Конвенција УН о борби против дезертификације (UNCCD) на свом сајту (www.unccd.int) данас објављује конкурс за младе са циљем подизања свести и показивања снажне везе између земљишта, биодиверзитета и климе, на тему “Храна. Исхрана. Влакна”. (слоган дана борбе против дезертификације и суше 2020). (више…)

25. марта 2020.

Обавештавају се заинтересовани органи, организације и јавност да се до даљнег отказује јавни увид у документ Извештај о безбедности за Производно-пословни комплекс „Healthcare Europe“ за производњу меке полиуретанске пене, душека и јастука од меморијске пене у Руми, оператера „Healthcare Europe“ доо Рума, који је планиран да траје у периоду од 16. марта до 10. априла 2020. године, као и јавна презентација и расправа у вези наведеног документа, која је заказана за 22. април 2020. године са почетком у 11 часова, у Конференцијској сали Kултурног Центра Рума у Руми, услед новонасталих околности које се тичу проглашења ванредног стања.

22. марта 2020.

Данас, 22. марта обележава се Светски дан вода, а званични слоган ове године је „Вода и климатске промене и њихова нераскидива повезаност“. Овом кампањом Уједињене нације желе да подсете да је вода наш најважнији ресурс и да подигну глобалну свест о важности заштите вода, указујући на начине на које употребом и коришћењем  воде можемо помоћи у смањењу поплава, суша, несташица и загађења воде у борби против климатских промена. (више…)

21. марта 2020.

Влада Републике Србије и Министарство заштите животне средине поводом Светског дана шума, који се сваког 21. марта обележава широм света, подсећају све грађане на значај пошумљавања, како би сви заједнички допринели повећању пошумљености Србије и обнављању шумских екосистема који су од непроцењивог значаја за свеукупни живот и здравље на Планети. (више…)

КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Агенција за заштиту животне средине Републички хидрометеоролошки завод Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије Завод за заштиту природе Србије