Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

18. septembra 2020.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Tomas Šib obišli su danas brod-laboratoriju Argus. U kratkoj plovidbi beogradskim akvatorijem, ministar Trivan upoznao je nemačkog ambasadora sa svojstvima ove jedinstvene ploveće laboratorije značajne za monitoring i zaštitu voda, koji je posle šest godina mirovanja ponovo zaplovio Dunavom. (više…)

18. septembra 2020.

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak izrade četvrtog nacionalnog Izveštaja o sprovođenju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (Arhuska konvencija), u skladu sa obavezama koje Republika Srbija ima kao članica Konvencije („Službeni glasnik RS”, broj 38/09). (više…)

16. septembra 2020.

Danas 16. septembra na međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, koji se ove godine obeležava pod sloganom “OZON ZA ŽIVOT“, Ministarstvo zaštite životne sredine ukazuje na značaj očuvanja i zaštite ozonskog omotača i postignute rezultate u borbi protiv njegovog oštećenja. Cilj obeležavanja Dana zaštite ozonskog omotača je i podizanje opšte svesti o potrebi zaštite ozonskog omotača koji čuva svet na Zemlji od štetnog ultraljubičastog zračenja i utiče na atmosfersku raspodelu temperatura i klimu na planeti. Sunčeva svetlost omogućava život, a ozonski omotač omogućava život onakav kakav znamo. (više…)

14. septembra 2020.

Ministarstvo zaštite životne sredine, u okviru trećeg ciklusa projekta „Operativni monitoring površinskih i podzemnih voda Republike Srbije“, završilo je realizaciju Operativnog monitoringa podzemnih voda koji je za potrebe Projekta sproveo Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, a završni izveštaj o rezultatima sprovedenog monitoringa možete preuzeti ovde. (više…)

11. septembra 2020.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u svojstvu potpredsednika zasedanja Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA), učestvovao je danas na video-sastanku Biroa Petog zasedanja Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA -5) i Komiteta stalnih predstavnika država članica Programa Ujedinjenih Nacija za životnu sredinu (UNEP)  koji je održan na poziv predsedavajućeg UNEA 5, ministra klime i životne sredine Kraljevine Norveške Svenunga Rotvatena. (više…)

29. avgusta 2020.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je danas dvanaestoj po redu ekološkoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera na Adi Ciganliji u Beogradu, u kojoj su učestvovali ronioci ronilačkih klubova, MUP-a i Vojske Srbije. (više…)

27. avgusta 2020.

Izložba pod nazivom „Najlepša Srbija!” u organizaciji Ministarstva za zaštitu životne sredine otvorena je od danas, 27. avgusta 2020. godine, na Sava Promenadi u Beogradu na vodi. (više…)

25. avgusta 2020.

Ministarstvo zaštite životne sredine je, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, nakon preduzimanja svih zakonom propisanih mera i procedura, 20. i 21. avgusta 2020. godine uklonilo i zbrinulo oko šest tona opasnog otpada koji je bio nepropisno odložen na lokaciji atara sela Lugavčina kod Smedereva, a prema zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva Smederevo. (više…)

17. avgusta 2020.

Preuzmi klip ovde.
Preuzmi baner ovde.

Paljenje strnjike koje se još uvek primenjuje u Srbiji kao nedozvoljen način uklanjanja žetvenih ostataka sa njiva, predstavlja visok bezbednosni rizik i nosi višestruke štetne posledice, zbog čega Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu – GEF i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP, realizuju kampanju širom Srbije sa apelom da se NE PALI STRNJIKA. (više…)

KORISNI LINKOVI
Agencija za zaštitu životne sredine Republički hidrometeorološki zavod Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Zavod za zaštitu prirode Srbije