Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

15. novembra 2019.

Ministarstvo zaštite životne sredine dana 15. novembra 2019. godine objavljuje Preliminarnu rang listu projekata za sufinansiranje iz sredstava Zelenog fonda u okviru Javnog konkursa za sufinansiranje realizacije projekata sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija – smetlišta.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete zahteve u periodu od tri radna dana od dana objavljivanja Preliminarne rang liste. (više…)

13. novembra 2019.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Španije u Republici Srbiji Raulom Bartolomeom Molinom, o budućim pravcima jačanja saradnje dve zemlje u zaštiti životne sredine.

Sagovornici su se u otvorenom razgovoru saglasili da su tradicionalno dobri politički i prijateljski odnosi dve zemlje dobra osnova za buduću saradnju u ovoj oblasti. Ministar Goran Trivan upoznao je NJ.E. Molinu sa prioritetima Srbije u rešavanju ključnih problema u životnoj sredini i uspostavljanju savremenih ekoloških standarda, kao što su uspostavljanje sistema za preradu otpadnih voda i regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom. (više…)

13. novembra 2019.

„Srbija će ići u korak sa svetom i zabraniće uvoz automobila sa najlošijim motorima koje Evropa iz upotrebe izbacuje da bi zaštitila svoje stanovništvo i životnu sredinu. Zabrana uvoza polovnih vozila sa motorima ‘evro 3’ ili ‘evro 4’ nije samo pitanje saobraćaja i privrede, i ne sme se posmatrati samo kao socijalno pitanje, jer ekonomija ne može imati prednost nad zaštitom zdravlja i životne sredine”, kazao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obraćajući se učesnicima okruglog stola Privredne komore Srbije na temu „Uticaj saobraćaja na životnu sredinu u Republici Srbiji, problemi i moguća rešenja“. (više…)

13. novembra 2019.

Zagađenje vazduha jedno je od najznačajnijih pitanja zaštite životne sredine i očuvanja zdravlja građana, zbog čega će država nastaviti da donosi rešenja i primenjuje sistemske mere kako bi se obezbedio bolji kvalitet vazduha koji ne poznaje granice, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na međusektorskom okruglom stolu koji je organizovala Zelena poslanička grupa na temu „Zagađenje vazduha – stanje i kako do rešenja“. (više…)

8. novembra 2019.

Zajedničkim akcijama na regionalnom i globalnom nivou usmerenim na primenu novih tehnologija baziranih na održivom korišćenju resursa i energetskoj efikasnosti, okretanjem ka zelenoj ili cirkularnoj ekonomiji, obezbedićemo brži razvoj i zdraviju životnu sredinu, ukazao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan govoreći danas na Konferenciji „Cirkularna ekonomija u Regionu: Povezivanje radi održivosti i rasta“ koja se na visokom nivou održava na Bledu, Slovenija. (više…)

6. novembra 2019.

Ministarstvo zaštite životne sredine, obaveštava zainteresovanu javnost da će se  javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, održati 12. novembra 2019. godine, sa početkom 12 časova, u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, Kraljice Marije 1. (mala sala na  XX spratu),  umesto u prostorijama Skupštine Grada, kako je prvobitno bilo planirano. (više…)

4. novembra 2019.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa ambasadorom i šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Semom Fabricijem o najznačajnim pitanjima zaštite životne sredine i klimatskih promena. (više…)

3. novembra 2019.

Svetski dan čistog vazduha je podsetnik da je vazduh uslov života i svojevrsno upozorenje na opasnost, da usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu, ugrožavamo svoje živote i opstanak planete Zemlje.

Aerozagađenje utiče i na gubitak biodiverziteta i na klimatske promene. Zagađen  vazduh ne košta samo životnu sredinu. Cena aerozagađenja se iskazuje u gotovo svim društveno- ekonomskim oblastima- i košta i društvo i državu. (više…)

1. novembra 2019.

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan posetio je danas Radio-televiziju Vojvodine (RTV) i sa rukovodstvom, urednicima i novinarima razgovarao o značaju medija u procesu razvoja ekološke svesti našeg društva i o saradnji na podršci komunikaciji i inicijativama kojima se unapređuje i valorizuje životna sredina.

U razgovoru sa generalnim direktorom RTV-a  Miodragom Koprivicom i glavnim urednicima i novinarima ministar je ukazao da nijedna institucija, organizacija, zajednica ili pojedinac ne mogu uspeti u oblasti životne sredine ukoliko deluju sami. (više…)

KORISNI LINKOVI
Agencija za zaštitu životne sredine Republički hidrometeorološki zavod Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Zavod za zaštitu prirode Srbije