Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

11. октобра 2019.

Министар заштите животне средине Горан Триван сусрео се данас са генералним директором Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) Ћу Донгјуем, и том приликом разговарао о јачању сарадње са овом значајном светском организацијом. (више…)

10. октобра 2019.

Београд, 10. октобар 2019Најбоље праксе и решења за развој климатски паметних градова широм Европе представљена су данас на догађају “Грађани покрећу град будућности“ у Београду, у организацији Министарства заштите животне средине и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ). (више…)

7. октобра 2019.

Човечанство је у еколошкој кризи која води ка још већим природним катастрофама, климатским миграцијама, сиромаштву и ратним сукобима, уколико се свет не уједини око принципа зелене економије по којима је отпад сировина и ресурс, једна је од порука са данашњег представљања резултата пројекта „Нулти отпад“ (Zero Waste) Републике Турске чији је покровитељ прва дама Републике Турске Еминe Ердоган. (више…)

4. октобра 2019.

Министарство заштите животне средине, у оквиру другог циклуса пројекта „Оперативни мониторинг површинских и подземних вода Републике Србије“, завршило је реализацију Оперативног мониторинга подземних вода који је за потребе Пројекта спровео Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду, а извештај о резултатима спроведеног мониторинга можете наћи овде. Пројекат је покренут 2017. године, а један од циљева пројекта је испитивање квантитета и квалитета подземних вода на одабраним локалитетима и извориштима за које је оцењено да се налазе под притиском или су потенцијално под притиском који угрожава или може угрозити, њихово даље коришћење и употребу. (више…)

2. октобра 2019.

Министар заштите животне средине Горан Триван отворио је данас 16. Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – ECOFAIR на београдском сајму, уз поруку да Србија крупним корацима корача ка успостављању еколошки одговорног друштва, са стратешким опредељењем за доследно остваривање циљева у заштити животне средине, и уз јачање свести о одговорности и доприносу сваког грађанина.

(више…)

1. октобра 2019.

Министарство заштите животне средине Републике Србије је добитник медаље и сертификата за успешно спречавање илегалне трговине супстанцама које оштећују озонски омотач. Признање је уручено на Годишњем састанку регионалне мреже Европе и централне Азије (ЕЦА) царине и озонских службеника у Кијеву, Украјини, који је одржан у септембру 2019. године. (више…)

29. септембра 2019.

Министар заштите животне средине Горан Триван поводом данашње манифестације „СМАЊИМО ЕМИСИЈУ ШТЕТНИХ ГАСОВА – ДЕЛУЈМО ЕКОЛОШКИ“ позвао је грађане и институције да обрате више пажње на животну средину и да, укључивањем у еколошке иницијативе, већим активизмом и променом својих навика и понашања, допринесу њеној заштити. (више…)

27. септембра 2019.

Министар заштите животне средине Горан Триван са сарадницима разговарао је данас са делегацијом  Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) коју су предводиле регионална директорка за Централну и Југоисточну Европу Шарлот Рух и директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитај. Разговор је посвећен актуелној и будућој сарадњи Министарства са овом значајном међународном финансијском институцијом. (више…)

25. септембра 2019.

Министар заштите животне средине Горан Триван казао је данас да ће животна средина бити замајац развоја јер Србија, као и многе друге земље које су на истом степену развоја, располаже великом количином могућности и начина да реши питање  отпада преквалификујући га у ресурс. (више…)

КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Агенција за заштиту животне средине Републички хидрометеоролошки завод Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије Завод за заштиту природе Србије