Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

20. новембра 2019.

Србија бригу о својим грађанима води и кроз бригу о природи и ресурсима, а нема бољег начина да се очувају ресурси него да политику животне средине, циркуларне економије и одрживог развоја уградимо у сваку секторску политику, што ће у Србији започети усвајањем закона о климатским променама, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван на састанку поводом доделе субвенција управљачима заштићених подручја. (више…)

19. новембра 2019.

Министар заштите животне средине Горан Триван и  Олга Алгејева извршни  секретар Економске комисије УН за Европу (UNECE) разговарали су данас о  досадашњој сарадњи и истакли заједничко опредељење за унапређење будуће сарадње на националном плану и у  међународни активностима. (више…)

19. новембра 2019.

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је данас у раду Петог заседања страна потписница Протокола о води и здрављу која се од 19. до 21. новембра 2019. године одржава у Београду. Ова конференција на високом нивоу окупила је преко 50 високих делегација земаља чланица Светске здравствене организације (WHO) и Економске комисије Уједињених нација за Европу (UNECE), како би представили напредак у остваривању циљева Протокола о води и здрављу, у светлу спровођења циљева одрживог развоја у Паневропској регији. (више…)

19. новембра 2019.

За успешно решавање проблема и постизање неопходних резултата на заштити животне средине потребна су већа улагања у ову област, али истовремено и већа ефикасност и наменско трошење средстава која се већ издвајају за ове намене, и на републичком и на локалном нивоу, рекао је синоћ министар заштите животне средине Горан Триван на радионици о финансирању заштите животне средине. На овом тематском скупу посвећеном резултатима пројекта Еколошког центра „Станиште“ о финансирању заштите животне средине у периоду 2010 – 2018. године, представљен је и низ закључака и препорука за побољшање система финансирања. (више…)

15. новембра 2019.

Министарство заштите животне средине дана 15. новембра 2019. године објављује Прелиминарну ранг листу пројеката за суфинансирање из средстава Зеленог фонда у оквиру Јавног конкурса за суфинансирање реализацијe пројеката санацијe и ремедијације несанитарних депонија – сметлишта.

Учесници конкурса имају право увида у поднете захтеве у периоду од три радна дана од дана објављивања Прелиминарне ранг листе. (више…)

13. новембра 2019.

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је данас са амбасадором Краљевине Шпаније у Републици Србији Раулом Бартоломеом Молином, о будућим правцима јачања сарадње две земље у заштити животне средине.

Саговорници су се у отвореном разговору сагласили да су традиционално добри политички и пријатељски односи две земље добра основа за будућу сарадњу у овој области. Министар Горан Триван упознао је Њ.Е. Молину са приоритетима Србије у решавању кључних проблема у животној средини и успостављању савремених еколошких стандарда, као што су успостављање система за прераду отпадних вода и регионалних центара за управљање комуналним отпадом. (више…)

13. новембра 2019.

„Србија ће ићи у корак са светом и забраниће увоз аутомобила са најлошијим моторима које Европа из употребе избацује да би заштитила своје становништво и животну средину. Забрана увоза половних возила са моторима ‘евро 3’ или ‘евро 4’ није само питање саобраћаја и привреде, и не сме се посматрати само као социјално питање, јер економија не може имати предност над заштитом здравља и животне средине”, казао је министар заштите животне средине Горан Триван обраћајући се учесницима округлог стола Привредне коморе Србије на тему „Утицај саобраћаја на животну средину у Републици Србији, проблеми и могућа решења“. (више…)

13. новембра 2019.

Загађење ваздуха једно је од најзначајнијих питања заштите животне средине и очувања здравља грађана, због чега ће држава наставити да доноси решења и примењује системске мере како би се обезбедио бољи квалитет ваздухa који не познаје границе, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван на међусекторском округлом столу који је организовала Зелена посланичка група на тему „Загађење ваздуха – стање и како до решења“. (више…)

8. новембра 2019.

Заједничким акцијама на регионалном и глобалном нивоу усмереним на примену нових технологија базираних на одрживом коришћењу ресурса и енергетској ефикасности, окретањем ка зеленој или циркуларној економији, обезбедићемо бржи развој и здравију животну средину, указао је министар заштите животне средине Горан Триван говорећи данас на Конференцији „Циркуларна економија у Региону: Повезивање ради одрживости и раста“ која се на високом нивоу одржава на Бледу, Словенија. (више…)

КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Агенција за заштиту животне средине Републички хидрометеоролошки завод Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије Завод за заштиту природе Србије