Zvanicna prezentacija MPZZS - Zastita zivotne sredine

18. септембра 2020.

Министар заштите животне средине Горан Триван и амбасадор Савезне Републике Немачке у Републици Србији Томас Шиб обишли су данас брод-лабораторију Аргус. У краткој пловидби београдским акваторијем, министар Триван упознао је немачког амбасадора са својствима ове јединствене пловеће лабораторије значајне за мониторинг и заштиту вода, који је после шест година мировања поново запловио Дунавом. (више…)

18. септембра 2020.

Министарство заштите животне средине покренуло је поступак израде четвртог националног Извештаја о спровођењу Конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине (Архуска конвенција), у складу са обавезама које Република Србија има као чланица Конвенције („Службени гласник РС”, брoј 38/09). (више…)

16. септембра 2020.

Данас 16. септембра на међународни дан заштите озонског омотача, који се ове године обележава под слоганом “ОЗОН ЗА ЖИВОТ“, Министарство заштите животне средине указује на значај очувања и заштите озонског омотача и постигнуте резултате у борби против његовог оштећења. Циљ обележавања Дана заштите озонског омотача је и подизање опште свести о потреби заштите озонског омотача који чува свет на Земљи од штетног ултраљубичастог зрачења и утиче на атмосферску расподелу температура и климу на планети. Сунчева светлост омогућава живот, а озонски омотач омогућава живот онакав какав знамо. (више…)

14. септембра 2020.

Министарство заштите животне средине, у оквиру трећег циклуса пројекта „Оперативни мониторинг површинских и подземних вода Републике Србије“, завршило је реализацију Оперативног мониторинга подземних вода који је за потребе Пројекта спровео Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду, а завршни извештај о резултатима спроведеног мониторинга можете преузети овде. (више…)

11. септембра 2020.

Министар заштите животне средине Горан Триван у својству потпредседника заседања Скупштине УН за животну средину (UNEA), учествовао је данас на видео-састанку Бироа Петог заседања Скупштине УН за животну средину (UNEA -5) и Комитета сталних представника држава чланица Програма Уједињених Нација за животну средину (UNEP)  који је одржан на позив председавајућег UNEA 5, министра климе и животне средине Краљевине Норвешке Свенунга Ротватена. (више…)

29. августа 2020.

Министар заштите животне средине Горан Триван присуствовао је данас дванаестој по реду еколошкој акцији подводног чишћења Савског језера на Ади Циганлији у Београду, у којој су учествовали рониоци ронилачких клубова, МУП-а и Војске Србије. (више…)

27. августа 2020.

Изложба под називом „Најлепша Србија!” у организацији Министарства за заштиту животне средине отворена је од данас, 27. августа 2020. године, на Сава Променади у Београду на води. (више…)

25. августа 2020.

Министарство заштите животне средине је, у сарадњи са надлежним органима и институцијама, након предузимања свих законом прописаних мера и процедура, 20. и 21. августа 2020. године уклонило и збринуло око шест тона опасног отпада који је био непрописно одложен на локацији атара села Лугавчина код Смедерева, а према захтеву Основног јавног тужилаштва Смедерево. (више…)

17. августа 2020.

Преузми клип овде.
Преузми банер овде.

Паљење стрњике које се још увек примењује у Србији као недозвољен начин уклањања жетвених остатака са њива, представља висок безбедносни ризик и носи вишеструке штетне последице, због чега Министарство заштите животне средине, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, и Министарство унутрашњих послова, уз подршку Глобалног фонда за животну средину – ГЕФ и Програма Уједињених нација за развој – УНДП, реализују кампању широм Србије са апелом да се НЕ ПАЛИ СТРЊИКА. (више…)

КОРИСНИ ЛИНКОВИ
Агенција за заштиту животне средине Републички хидрометеоролошки завод Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије Завод за заштиту природе Србије