Dozvole za uvoz/izvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte i klima uređaja koji ih sadrže

Dozvole za uvoz/izvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte

U skladu sa članom 5. uredbe, Ministarstvo izdaje dozvole za uvoz i/ili izvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte pravnim licima i/ili preduzetnicima evidentiranim za obavljanje poslova uvoza i izvoza tih gasova, na osnovu zahteva za izdavanje dozvole za uvoz odnosno izvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte.

Dozvola se izdaje za svaku isporuku posebno i važi do kraja kvartala u kojem je izdata.

Zahtev za uvoz i/ili izvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte podnosi se na propisanim obrascima uz koji podnosilac zahteva prilaže: dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi, profakturu firme isporučioca robe, sertifikat i/ili izjavu o poreklu, vrsti, količini, sastavu gasa ili smeše koja se uvozi i/ili izvozi, podatak o svrsi uvoza, a na zahtev Ministarstva i kopiju dozvole izdate od strane zemlje u koju se uvozi ili iz koje se izvozi, kao i drugu potrebnu dokumentaciju.

Uvoznik, odnosno izvoznik je obavezan da odmah nakon realizacije uvoza, odnosno izvoza, a najkasnije do isteka kvartala za koji je dozvola izdata, dostavi Ministarstvu dokaz o uvezenim odnosno izvezenim količinama fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte, tj. jedinstvenu carinsku ispravu, kao i kopiju fakture isporučioca robe.


Dozvole za uvoz/izvoz klima uređaja koji sadržefluorovane gasove sa efektom staklene bašte

Na osnovu člana 8. Uredbe o postupanju sa fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte, kao i o uslovima za izdavanje dozvola za uvoz i izvoz tih gasova, Ministarstvo izdaje dozvole za uvoz i/ili izvoz prozorskih ili zidnih samostalnih (kompaktnih) uređaja za klimatizaciju, kao i prozorskih ili zidnih klimatizacionih split-sistema koji sadrže ili se oslanjaju na fluorovane gasove sa efektom staklene bašte pravnim licima i preduzetnicima evidentiranim za obavljanje poslova uvoza i/ili izvoza tih proizvoda i/ili opreme, na osnovu njihovog zahteva za izdavanje dozvole za uvoz odnosno izvoz tih proizvoda i/ili opreme.

Dozvola se izdaje za više isporuka, na period od najduže godinu dana i važi od 1. januara do 31. decembra godine za koju je izdata.

Zahtev za izdavanje dozvola za uvoz i/ili izvoz prozorskih ili zidnih samostalnih (kompaktnih) uređaja za klimatizaciju, kao i prozorskih ili zidnih klimatizacionih split-sistema koji sadrže ili se oslanjaju na fluorovane gasove sa efektom staklene bašte podnosi se na propisanim obrascima uz koji podnosilac zahteva prilaže dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi, profakturu firme isporučioca robe za prvu isporuku koja će biti realizovana po izdatoj dozvoli, izjavu o količini, odnosno broju, poreklu, tipu i nameni proizvoda i/ili opreme, sastavu gasa koji oprema sadrži, svrsi uvoza, katalog sa tehničkim specifikacijama klima uređaja ili drugi dokument proizvođača iz kojeg se vidi količina fluorovanog gasa sa efektom staklene bašte u proizvodu i/ili opremi, a na zahtev Ministarstva kopiju dozvole izdate od strane zemlje u koju se proizvod ili oprema uvozi ili iz koje se izvozi, kao i drugu potrebnu dokumentaciju.

Dozvole se izdaju po proizvođaču, na osnovu modela klima uređaja navedenih u zahtevu.

Uvoznik, odnosno izvoznik je obavezan da odmah nakon realizacije uvoza, odnosno izvoza, a najkasnije do 31. decembra godine za koju je dozvola izdata, dostavi Ministarstvu dokaz o realizovanom uvozu odnosno izvozu proizvoda i/ili opreme koji sadrže fluorovane gasove sa efektom staklene bašte, tj. jedinstvenu carinsku ispravu, zajedno sa kopijom faktura isporučilaca robe.

O mogućim promenama prethodno priloženih podataka tokom perioda važenja dozvole svaki uvoznik i izvoznik dužan je da obavesti Ministarstvo.

Pravna lica i preduzetnici koji se bave delatnošću uvoza i/ili izvoza i stavljanja u promet po prvi put fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte, kao i uvoza i/ili izvoza i stavljanja u promet po prvi put određenih proizvoda i opreme koji sadrže ili se oslanjaju na fluorovane gasove sa efektom staklene bašte, moraju biti upisani u evidenciju Ministarstva u skladu sa članom 20. uredbe. Zahtev za upis u evidenciju podnosi se na propisanom obrascu, uz koji podnosilac zahteva prilaže rešenje o podacima upisanim u Registar privrednih subjekata, a svake naredne godine izvod iz Registra privrednih subjekata.

Potrebna dokumentacija za izdavanje dozvola za uvoz i/ili izvoz fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte i proizvoda i/ili opreme koji ih sadrže


Zahteve slati na adresu:

Ministarstvo zaštite životne sredine
Grupa za zaštitu ozonskog omotača
Omladinskih brigada 1
11070 Novi Beograd
Kontakt telefon: 011/269-64-32