Vеsti

Одржан први састанак Радне групе за примену Зелене агенде

Održan prvi sastanak Radne grupe za primenu Zelene agende

Prvi sastanak Radne grupe za implementaciju Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi, održan je danas u Ministarstvu zaštite životne sredine, koje je nacionalni koordinator ovog procesa.

23.09.2021.
Вујовић: Кроз дијалог до најбољих решења за смањење утицаја климатских промена

Vujović: Kroz dijalog do najboljih rešenja za smanjenje uticaja klimatskih promena

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović učestvovala je danas na konferenciji „Razgovor o klimatskim promenama“, organizovanoj uz podršku Programa UN za razvoj, u susret 26. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime u Glazgovu.

22.09.2021.
Министарка Вујовић председавала првој седници Националног савета за климатске промене

Ministarka Vujović predsedavala prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predsedavala je danas prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene, radnom telu Vlade Srbije čiji je zadatak da se bavi smanjenjem uticaja klimatskih promena kao globalne pretnje čije posledice osećaju i građani Srbije.

21.09.2021.
Вујовић: Наш циљ је да унапредимо квалитет ваздуха и кроз одрживу зелену мобилност

Vujović: Naš cilj je da unapredimo kvalitet vazduha i kroz održivu zelenu mobilnost

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je resorno ministarstvo u ovoj godini izdvojilo najveća sredstva do sada kako bi subvencionisalo kupovinu električnih i hibridnih vozila. Tom merom je, kako je rekla, dat doprinos krajnjem cilju, a to je bolji kvalitet vazduha kroz održivu zelenu mobilnost.

17.09.2021.
Вујовић: Зелене обвезнице потврда посвећености Србије улагањима у заштиту животне средине

Vujović: Zelene obveznice potvrda posvećenosti Srbije ulaganjima u zaštitu životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je emitovanje prve zelene evroobveznice na međunarodnom tržištu u vrednosti od milijardu evra namenjenih za ekološke projekte, pokazatelj posvećenosti Srbije ulaganjima u zaštitu životne sredine i ispunjavanju ciljeva Zelene agende.

17.09.2021.

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača 2021

Ministarstvo zaštite životne sredine obeležava danas, 16. septembra, Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača i podseća na poseban značaj ovog dana, jer je tada usvojen jedan od najuspešnijih međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine – Montrealski protokol o supstancama koje oštećuju ozonski omotač.

16.09.2021.
Резерват биосфере „Мура-Драва-Дунав“ у пет држава уписан на листу Унеска

Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ u pet država upisan na listu Uneska

Područje koje obuhvata koridor Mure, Drave i poplavno područje centralnog dela toka Dunava, upisano je danas na Svetsku listu rezervata biosfere Uneska, čime je Rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“ u pet država,  postao najveće priznato prirodno dobro na svetu pod međudržavnom zaštitom.   

15.09.2021.
Вујовић: ЕБРД један од кључних партнера у реализацији зелених капиталних пројеката у Србији

Vujović: EBRD jedan od ključnih partnera u realizaciji zelenih kapitalnih projekata u Srbiji

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i razgovarala o saradnji dve institucije u realizaciji kapitalnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

15.09.2021.
Учешће јавности у изради Нацрта програма за заштиту ваздуха у Републици Србији са акционим планом

Učešće javnosti u izradi Nacrta programa za zaštitu vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom

Na drugoj konferenciji povodom pripreme Nacrta Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom, predstavljen je kvalitet vazduha u Srbiji do 2030. godine, uključujući rezultate modeliranja disperzije za tri scenarija ublažavanja, potrebna ulaganja za sprovođenje mera za poboljšanje kvaliteta vazduha do 2030. godine i njihova isplativost, kao i koristi po zdravlje od poboljšanog kvaliteta vazduha u Srbiji i analiza isplativosti za sva tri scenarija ublažavanja.

13.09.2021.
Разумем забринуте грађане, али не и политикантство

Razumem zabrinute građane, ali ne i politikantstvo

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da razume sve građane koji su iskreno zabrinuti za stanje životne sredine u Srbiji, ali ne i politikanstvo i one koji manipulišu ovako važnom temom oko koje bi svi, čije su namere časne, trebalo da budu ujedinjeni.

11.09.2021.