Usvojen Program razvoja cirkularne ekonomije u Republici Srbiji sa akcionim planom

Usvojen Program razvoja cirkularne ekonomije u Republici Srbiji sa akcionim planom

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Program razvoja cirkularne ekonomije u Republici Srbiji za period od 2022. do 2024. godine. Ovaj dokument javne politike za oblast cirkularne ekonomije sadrži i Akcioni plan sa jednim opštim i pet posebnih ciljeva, kojima su definisane mere i aktivnosti koje će se sprovoditi do kraja 2024. godine.

 

Opšti cilj je stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj cirkularne ekonomije u cilju podrške zelenoj tranziciji u Republici Srbiji. Među posebnim ciljevima programa je podrška privrednim subjektima za unapređenje efikasnosti proizvodnje, kroz primenu novih tehnologija, energetsku efikasnost, korišćenje obnovljivih izvora energije i materijala. Predviđena je i podrška lokalnim samoupravama u izradi lokalnih mapa puta za cirkularnu ekonomiju, što će doprineti formiranju održivih zajednica. Takođe, među prioritetima su i podsticanje primene zelenih javnih nabavki i dobrovoljnih instrumenata iz oblasti zaštite životne sredine, edukacija relevantnih zainteresovanih strana (mediji, škole, univerziteti, potrošači), osnaživanje saradnje poslovnog i akademskog sektora za inovacije koje doprinose cirkularnoj ekonomiji, kao i uvođenje novih predmeta u cilju primene koncepta cirkularne ekonomije u studijske programe na osnovnim i master akademskim ili strukovnim studijama.

Proces tranzicije na cirkularnu ekonomiju zahteva sistemski pristup, korišćenje potencijala istraživanja, inovacije i digitalizaciju, kao i povezivanje svih zainteresovanih strana i njihovu dugoročnu saradnju. Zelena tranzicija predstavlja dugoročan proces, a ovim dokumentom se postavlja strateški temelj za primenu cirkularne ekonomije kao alata za dostizanje održivog razvoja i smanjenja klimatskih promena.