Prijava za privredni prestup zbog uginuća ribe u opštini Arilje

Reka

Prijava za privredni prestup zbog uginuća ribe u opštini Arilje

Po prijavi uginuća ribe iz reke Moravica u opštini Arilje, republička inspekcija zaštite životne sredine izašla je na teren u najkraćem roku i konstatovala da je do uginuća ribe došlo 07. avgusta 2022. godine, jer je mini hidroelektrana „Brusnik“ ispuštala veliku količinu vode iz akumulacije.

Zbog uočene nezakonitosti, odnosno ispuštanja vode iz akumulacije, inspekcija zaštite životne sredine podneće prijavu za privredni prestup protiv mini hidroelektrane „Brusnik“.

reka

Prijavu za privredni prestup podneće i korisnik ribarskog područja ,,Zapadna Morava,, - „Balkan Eco Team“ iz Prijepolja, koji će takođe zahtevati od privrednog subjekta naknadu štete u skladu sa Pravilnikom o načinu određivanja i visini naknade štete nanete ribljem fondu, donetim od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Korisnik ribarskog područja izvršio je kontrolu ribolovne vode po nalogu republičke inspekcije za ribarstvo Ministarstva zaštite životne sredine, a vanredni nadzor mini hidroelektrane „Bresnik“ izvršila je i vodna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.