Politika u oblasti klimatskih promena – važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske i lokalne/regionalne razvojne ciljeve

Politika u oblasti klimatskih promena – važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske i lokalne/regionalne razvojne ciljeve

Ministartvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Centrom za razvoj građanskog društva – „PROTECTA“, organizovali su regionalnu radionicu posvećenu klimatskim promenama koja je održana u Nišu. Na radionici je učestvovalo više od 60 predstavnika lokalne samouprave, akademskog i privrednog sektora i organizacija civilnog društva iz regiona Južne Srbije.

Stručnjaci zaduženi za proces izrade nacionalnih izveštaja Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime izlagali su na radionici, gde su predstavljeni preliminarni rezultati nacionalnih izveštaja prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promeni klime (UNFCCC). Cilj radionice bio je i jačanje institucionalnih kapaciteta na lokalnom nivou, uz naglašavanje značaja multisektorske saradnje, kao i isticanje značaja uključivanja klimatskih promena u sektorske i lokalne/regionalne planove i politike razvoja.

Istaknuto je da su najveći izvori emisija GHG, sektori energetike i saobraćaja, odgovorni za emisiju više od 40 miliona tona CO2 na godišnjem nivou, a zatim slede sektori poput poljoprivrede, upravljanja otpadom i industrije. Predstavljene su i moguće mere mitigacije kako za region Južne Srbije, tako i za celu državu, uz napomenu da prema preliminarnim scenarijima mitigacije za Republiku Srbiju do 2020. godine, emisije neće preći nekadašnji nivo iz 1990. godine. Naglašena je i potreba za uspostavljanjem i jačanjem institucionalnih i zakonodavnih okvira, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta za pripremu inventara na dvogodišnjem nivou.

Scenariji projekcija klime do kraja ovog veka pokazuju konstantan porast temperature na celoj teritoriji Srbije (od 0,7°C početkom veka do celih 3.6°C odnosno 4°C do kraja veka). Projekcije ukazuju i na porast godišnjih količina padavina (+5%) tokom perioda 2011-2040.godine u odnosu na vrednosti iz druge polovine dvadesetog veka, dok se u drugoj polovini veka očekuje pad količine padavina (20-30%).

Izražena je potreba za jačanjem regionalne saradnje u oblasti integrisanog upravaljanja vodnim resursima, kao i jačanje tehnološkog kapaciteta u oblasti poljoprivrede, vodnih resursa i zdravlja.

Na radionici su predstavljene i aktivnosti Grada Niša u oblasti energetike i energetske efikasnosti, kao i važna dokumenta na koje se oslanja gradska uprava pri donošenju odluka, kao što su, između ostalih: Strategija razvoja i Akcioni plan održivog energetskog razvoja grada Niša, Studija ka održivom sistemu grejanja Grada Niša, Mapa puta energetske tranzicije grada Niša – energetska vizija 2050. U oblasti energetske efikasnosti, grad Niš trenutno sprovodi nekoliko projekata koji uključuju rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja, konverziju kotlarnica 10 vrtića i 20 škola na pelet, zamena oko 4.600 živinih svetiljki sa natrijumovim u javnom osvetljenju grada Niša, uvođenje ”rent-a-bike” sistema u gradu i dr.

Na radionici su predstavljene i druge aktivnosti koje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine realizuje realizuje uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Republici Srbiji, poput pripreme „Nameravanih nacionalno određenih doprinosa smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte - INDCs”, kojim se po prvi put predstavlja namera R. Srbije da kvantitativno smanji emisije GHG a istovremeno daje i doprinos usvajanju novog međunarodnog dokumenta u oblasti klimatskih promena na predstojećoj Konferenciji u Parizu.

Regionalna radionica predstavljala je značajnu priliku da se problemi u vezi sa klimatskim promenama na lokalnom nivou diskutuju između predstavnika lokalnih zajednica, predstavnika republičke vlasti, međunarodne zajednice i organizacija civilnog društva. Partnerskim odnosom ovih sektora moguće je doći do rešenja koja odgovaraju svim interesnim stranama.