Bez prekoračenja graničnih vrednosti kvaliteta vazduha i voda u Pirotu

Bez prekoračenja graničnih vrednosti kvaliteta vazduha i voda u Pirotu

Prema poslednjim podacima sa mobilne stanice u Pirotu nije bilo prekoračenja granične vrednosti amonijaka. Satne koncentracije amonijaka su se kretale od 4 µg/m3 do 6 µg/m3, a jučerašnja dnevna vrednost bila je 5 µg/m3 (maksimalna dozvoljena koncentracija za tri sata je 200 µg/m3, a dnevna granična vrednost je 100 µg/m3 ). Prema poslednjim merenjima u 06 sati koncentracija amonijaka je 5 µg/m3.  

Satne koncentracije suspendovanih čestica RM10, kretale su se od 22 µg/m3 do 161 µg/m3. Prema poslednjim merenjima u 06 sati koncentracije RM10 bile su 27 µg/m3. 

Satne koncentracije suspendovanih čestica RM2.5, kretale su se od 21 µg/m3 do 147 µg/m3. Prema poslednjim merenjima u 06 sati koncentracije RM2.5 bile su 26 µg/m3.

Koncentracije sumpordioksida SO2 nisu prekoračile satnu (350 µg/m3) ni dnevnu (125 µg/m3) graničnu vrednost.

Koncentracije ugljenmonoksida CO nisu prekoračile dnevnu graničnu vrednost (5 mg/m3).

Na osnovu poslednjih rezultata izvršenih fizičko-hemijskih i hemijskih analiza uzoraka vode reke Nišave i reke Južne Morave, može se konstatovati da su izmerene vrednosti amonijačnog azota (NH4-N) na četiri lokacije, odgovarale III klasi, dok su na dve lokacije odgovarale I i II klasi površinskih voda.

Tokom uzorkovanja nije uočena promena organoleptičkih osobina vode reke Južne Morave i reke Nišave (boja vode, miris vode i vidljive otpadne materije). Dobijene vrednosti opštih fizičko hemijskih parametara (pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, nitrati, nitrati, hloridi i sulfati) odgovarale su propisanim graničnim vrednostima za I i II klasu kvaliteta površinskih voda.