Zelena ekonomija u Srbiji: izvori mogućnosti

Zelena ekonomija u Srbiji: izvori mogućnosti

U ambasadi Francuske u Beogradu održana je konferencija Zelena ekonomija u Srbiji: izvori mogućnosti u susret Konferenciji o klimatskim promenama u Parizu.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović rekla je da će ova konferencija pružiti mogućnost privredama Srbije i Francuske da razmene iskustva o tome na koji način će se koristiti zelena ekonomija.

„Moramo ići u pravcu obnovljivih izbora energije kako bismo zaštitili neobnovljive izvore. Zelena ekonomija je i put ka iskorenjivanju siromaštva,“ istakla je Božović.

Državni sekretar je izjavila da koncept Zelene ekonomije nudi rešenja koja podstiču razvoj, društvenu jednakost i rešavanje neodložnih pitanja životne sredine, kao i da ovaj koncept podržava otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti.

Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro istakla je, prilikom svečanog otvaranja konferencije, da je zelena ekonomija buduća generacija ekonomija, kao i da je 1.122 francuska preduzeća potpisalo Deklaraciju o zelenoj ekonomiji, od kojih su neka danas prisutna u Beogradu.

Ambasada Francuske u Srbiji ovaj događaj organizovala je u saradnji sa Francusko-srpskom privrednom i industrijskom komorom, sa Privrednom komorom Srbije i sa Privrednom komorom Zelene Srbije u okviru 21. konferencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama (COP21), koja se održava od 30. novembra do 11. decembra 2015. godine, u Parizu, što je ključna etapa koja bi trebalo da dovede do postizanja novog međunarodnog sporazuma o klimi, koji bi bio primenjivan u svim zemljama sa ciljem da se globalno zagrevanje zadrži ispod 2°C.