Vujović u Somboru: Zelenim investicijama unapređujemo kvalitet života građana

Вујовић у Сомбору: Зеленим инвестицијама унапређујемо квалитет живота грађана

Vujović u Somboru: Zelenim investicijama unapređujemo kvalitet života građana

Zelene investicije važne su za budućnost Srbije, a Sombor je jedan od gradova u kojem realizujemo niz projekata od značaja za unapređenje životne sredine i kvalitetniji život građana - izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon obilaska lokacije u naselju Svetozar Miletić u Somboru, gde je u toku akcija sadnje 1.500 novih sadnica bagrema.

Vujović u Somboru: Zelenim investicijama unapređujemo kvalitet života građanaVujović je, zajedno sa gradonačelnikom Sombora Antoniom Ratkovićem, simbolično zasadila bagrem, naglasivši da je pošumljavanje samo jedan od projekata koji se u tom gradu realizuje uz podršku resornog ministarstva.

Vujović u Somboru: Zelenim investicijama unapređujemo kvalitet života građana- Zahvaljujući sredstvima koja smo putem javnog konkursa dodelili gradovima i opštinama, Srbija je ove godine bogatija za 150.000 novih sadnica autohtonih vrsta, od čega se više od 40 odsto sadi na teritoriji Vojvodine, koja je najmanje pošumljena. Čestitam rukovodstvu Sombora što su kandidovali dobre projekte, jer osim pošumljavanja, grad je aplicirao i dobio sredstva i za projekat sanacije devastiranog zemljišta kod nekadašnje kafilerije "Proteinka", ali i za uklanjanje divlje deponije u naselju Čonoplja, gde  je u toku i postavljanje video nadzora - rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, sa deponije u Čonoplji uklonjeno je više od 1.600 kubika otpada, a prostor na kojem se nalazilo smetlište će biti pošumljen.

Vujović u Somboru: Zelenim investicijama unapređujemo kvalitet života građana- Tokom septembra smo očistili oko 500 divljih deponija širom Srbije i od izuzetnog je značaja da se na tim lokacijama više ne prave deponije. U cilju boljeg praćenja i kontrole, Ministarstvo je obezbedilo video nadzor za više lokalnih samouprava, među kojima je i Sombor. Grad je dobio na korišćenje osam kamera koje će se napajati preko solarnih panela, a obezbediće celodnevni nadzor. Ukoliko snime neodgovorne pojedince da ponovo odlažu otpad na očišćenim lokacijama, uslediće prijave i kažnjavanje. Ovo je jedan od načina da se izborimo sa nepropisnim odlaganjem otpada i da budućim generacijama ostavimo čistiju Srbiju i kvalitetniju životnu sredinu – rekla je Vujović.

Ministarka Vujović je istakla da je najvažniji kapitalni zeleni projekat u Somboru izgradnja modernog Regionalnog centra za upravljanje otpadom koja kreće sledeće godine.

Vujović u Somboru: Zelenim investicijama unapređujemo kvalitet života građana- Među osam regionalnih i reciklažnih centara koje ćemo graditi u narednom periodu, projekat u Somboru je jedan od prioritetnih i radiće se u prvoj fazi. Danas ću se sastati, zajedno sa gradonačelnikom Ratkovićem, i sa predsednicima opština Kula, Odžaci, Apatin i Bač, koje će biti obuhvaćene budućim regionalnim sistemom za upravljanje otpadom. Projekat izgradnje regionalnog centra u kojem će se prerađivati otpad, a veći deo će se reciklirati i ponovo koristiti kao sirovina, realizujemo u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuskom agencijom za razvoj (AfD). Ovo je izuzetno važan projekat jer njime za pet lokalnih samouprava rešavamo pitanje upravljanja otpadom, koji će u budućnosti biti odlagan i tretiran u skladu sa najvišim ekološkim standardima - poručila je Vujović.