Vujović u Mionici: Umesto smetlišta, građani će dobiti zelenu oazu

Вујовић у Мионици: Уместо сметлишта, грађани ће добити зелену оазу

Vujović u Mionici: Umesto smetlišta, građani će dobiti zelenu oazu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas radove na izgradnji eko parka pored reke Ribnice u Mionici. Po završetku ovog projekta, koji se realizuje uz podršku Ministarstva građani će, na mestu nekadašnjeg smetlišta, dobiti uređen prostor za rekreaciju sa različitim sadržajima.

 

- Zadovoljstvo mi je što sam danas u opštini koja je dobila sredstva za zaštitu zemljišta zahvaljujući konkursu Ministarstva, kroz koji smo podržali više od 40 lokalnih samouprava širom Srbije. Ideja je bila da devastirano zemljište i klizišta uredimo tako da građani budu zadovoljniji i da istovremeno unapredimo standard života. I prostor u Mionici pored reke Ribnice je bio devastiran i pretvoren u smetlište. Sada je očišćen i tu se pravi zelena oaza sa kutkom za rekreaciju. Na priobalju Ribnice imaćemo pešačku i biciklističku stazu, kao i igralište za najmlađe. Mobilijar u parku će biti od ekološki prihvatljivih materijala, a biće posađena trava i nove sadnice – rekla je Vujović.

Vujović u Mionici: Umesto smetlišta, građani će dobiti zelenu oazuMinistarstvo zaštite životne sredine sufinansira projekat uređenja zemljišta u Mionici sa više od 10 miliona dinara, a odvojena su sredstva i za projekte čišćenja tri divlje deponije u ovoj opštini.

Vujović u Mionici: Umesto smetlišta, građani će dobiti zelenu oazu- Ono na čemu insistiram, jeste da lokalne samouprave daju sve od sebe da jednom očišćene lokacije i ostanu očišćene. Mionica je aplicirala i dobiće video nadzor. Želim da čestitam predsedniku opštine Bobanu Jankoviću i njegovom timu na agilnosti, što su pratili konkurse i spremali projekte. Trudićemo se da što više zelenih investicija dovedemo i u Mionicu. Ministarstvo koje vodim će i naredne godine raspisivati konkurse koji su dali dobre rezultate, i zato je važno da se lokalne samouprave organizuju i kandiduju dobre projekte – rekla je Vujović.

Vujović u Mionici: Umesto smetlišta, građani će dobiti zelenu oazuMinistarka je istakla da je Mionica jedna od 11 opština koje su obuhvaćene projektom izgradnje regionalnog modernog sistema za upravljanje otpadom, „Kolubara – Kalenić“. Prema njenim rečima, to je kapitalni projekat koji biti realizovan uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske agencije za razvoj. Kad se završe radovi, otpad će se tretirati po najsavremenijim standardima.