Vujović u Lazarevcu: Zelenim investicijama podižemo standarde životne sredine

Вујовић у Лазаревцу: Зеленим инвестицијама подижемо стандарде животне средине

Vujović u Lazarevcu: Zelenim investicijama podižemo standarde životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustovala je danas sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i predsednikom GO Lazarevac Bojanom Stevićem, početku radova na izgradnji kanalizacione mreže u Velikim Crljenima.

Vujović u Lazarevcu: Zelenim investicijama podižemo standarde životne sredineNa teritoriji Lazarevca gradi se nedostajuća kanalizaciona mreža na dve lokacije, što je preduslov za izgradnju dva postrojenja za preradu otpadnih voda. To je deo velikog projekta „Čista Srbija“, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa kineskom kompanijom CRBC.

Vujović u Lazarevcu: Zelenim investicijama podižemo standarde životne sredine-Danas su u Lazarevcu istovremeno otvorena dva gradilišta. Počinje izgradnja više od 70 kilometara kanalizacione mreže, a zatim će se graditi i dva prečistača. Ovaj projekat će u velikoj meri unaprediti kvalitet života građana Lazarevca, a time ujedno započinjemo veliki investicioni ciklus. Plan je da u narednih pet godina izgradimo oko 90 modernih prečistača sa pratećom infrastrukturom. Ovi su važni projekti koji će promeniti ekološku sliku Srbije i potvrda naše posvećenosti ispunjavanju ciljeva Zelene agende – rekla je Vujović.

Vujović u Lazarevcu: Zelenim investicijama podižemo standarde životne sredineMinistarka je navela da znatan broj zelenih kapitalnih projekata, poput ovog u Lazarevcu, realizuje Ministarstvo građevinarstva sa kineskim partnerima. Ona je dodala da ministarstvo na čijem je čelu zajedno sa Vladinom Kancelarijom za javna ulaganja, pregleda projekte za izgradnju fabrika za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže u 26 lokalnih samouprava, koji će biti finansirani iz kreditne linije Razvojne banke Saveta Evrope.

Vujović u Lazarevcu: Zelenim investicijama podižemo standarde životne sredine-Pregledamo dokumentaciju jer su neki projekti bili predimenzionirani i odnosu na potrebe lokalne samouprave. Ubrzano se radi i očekujem da ćemo uskoro moći da krenemo sa tenderisanjem za izgradnju prvih postrojenja. Želim da zahvalim i kolegi Momiroviću na trudu da se zeleni projekti koji su potrebni Srbiji što pre otpočnu i realizuju. Zelene investicije su najbolji pokazatelj koliko smo ozbiljni u nameri da zarad budućih generacija podižemo standarde zaštite životne sredine i unapredimo stanje u ovoj oblasti. To je politika predsednika Vučića i Vlade Srbije i nastavićemo da ulažemo i da se borimo za što kvalitetniji život naših građana – rekla Vujović.