Vujović sa Misijom MMF-a o planovima ministarstva za naredni period

Vujovic MMF1

Vujović sa Misijom MMF-a o planovima ministarstva za naredni period

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Jan Kes Martejnom o rezultatima koji su u ovoj oblasti postignuti u prethodnom mandatu, i planiranim aktivnostima ministarstva u narednom periodu.

Vujovic MMF 2Sastanku je prisustvovao i Donal Mek Getigan, koji će uskoro preuzeti dužnost šefa Misije. Vujović je upoznala predstavnike ove međunarodne finansijske instutucije sa usvojenim propisima iz resora zaštite životne sredine, sa posebnim osvrtom na Zakon o klimatskim promenama, ali i sa zakonima i dokumentima javne politike čije usvajanje je u planu.  

- Donošenjem krovnog Zakona o klimatskim promenama, Srbija je potvrdila posvećenost borbi protiv klimatskih promena, a usvojen je i deo podzakonskih akata koji će obezbediti primenu zakona. Važan korak napravili smo i usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC), kojim smo za više od tri puta povećali klimatsku ambiciju Srbije sa ciljem da smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine, u odnosu na 1990. godinu. U narednom periodu nam predstoji usvajanje Strategije niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom, Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i drugih važnih planskih dokumenata čija primena će unaprediti stanje u ovoj oblasti – rekla je Vujović.

Vujovic MMF 3Kada je reč o sprovođenju Zelene agende u Srbiji, ministarka je istakla da je jedan od najvažnijih dokumenata na kojem će se raditi Strategija zaštite životne sredine - Zelena agenda za Srbiju sa akcionim planom. Krovni strateški dokument obuhvatiće svih pet stubova Zelene agende i predvideti konkretne korake za njenu implementaciju u Srbiji što će, prema rečima ministarke, doprineti podizanju standarda zaštite životne sredine u godinama koje dolaze.

Misija MMF-a je u poseti Srbiji od 20. oktobra, povodom trećeg razmatranja u okviru savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“ koji se sprovodi od juna 2021. godine.