Vujović potpisala Protokol o saradnji sa Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine

Вујовић потписала Протокол о сарадњи са Фондом „Европски послови“ АП Војводине

Vujović potpisala Protokol o saradnji sa Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić potpisali su danas Protokol o saradnji, u cilju unapređenja saradnje na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i zajedničke podrške kako bi efikasnije koristile mogućnosti evropskih pretpristupnih fondova za ekološke projekte.

Srbiji u procesu evropskih integracija predstoje brojne obaveze u oblasti zaštite životne sredine, kako u okviru Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, tako i u implementaciji Zelene agende za Zapadni Balkan.

- Ovo partnerstvo je važno, jer zajedničkim snagama možemo brže da ostvarujemo ciljeve definisane Zelenom agendom, kroz jačanje međuinstitucionalne saradnje i podrške lokalnim samoupravama u Vojvodini. Naša zajednička misija je da im približimo mogućnosti koje nude evropski fondovi i da stvorimo uslove da kandiduju projekte kako bi na taj način podstakla značajna ulaganja u sektor zaštite životne sredine – rekla je Vujović.

Takođe, dodala je ministarka, važno je što će Fond mapirati stanje u oblasti zaštite životne sredine u lokalnim samoupravama u Vojvodini, što će omogućiti da se bolje sagledaju ekološki problemi u tom delu zemlje.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić je istakao da je Protokol izuzetno značajan sa aspekta iskazivanja spremnosti i odlučnosti države da, sa partnerima sa svih nivoa, implementira najbolja i održiva rešenja za najveće izazove današnjice, a tiču se životne sredine.

- Implementacijom Protokola o saradnji pružićemo zajednički doprinos pospešivanju lokalnog i regionalnog razvoja, kroz sistemsku podršku lokalnim samoupravama u izradi lokalnih akcionih planova za zaštitu i unapređenje životne sredine. Cilj je planski doprinos sveobuhvatnijem korišćenju sredstava iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, Zelene agende, kao i drugih bileteralnih i međunarodnih izvora – naveo je Simurdić.