Vujović: Zeleni projekti važni za budućnost, krećemo u izgradnju regionalnih centra za upravljanje otpadom

Vujovic rec centri

Vujović: Zeleni projekti važni za budućnost, krećemo u izgradnju regionalnih centra za upravljanje otpadom

Srbija će dobiti osam modernih regionalnih i reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji, zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuska agencija za razvoj (AFD), za šta je potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 150 miliona evra, odnosno 75 miliona sa EBRD i 75 miliona sa AFD. Time su stvoreni uslovi za realizaciju prve faze projekta, za izgradnju četiri moderna regionalna i reciklažna centara u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

IV1Ugovore o realizaciji prve faze projekta ministarka je danas potpisala sa regionalnim direktorom EBRD za zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem, i predstavnicima javno komunalnih preduzeća koja će upravljati regionalnim centrima.

- Danas je izuzetno značajan dan za Srbiju i za Ministarstvo koje vodim. Želim da se zahvalim našim partnerima iz EBRD i AFD, jer ćemo na osnovu potpisanih ugovora u narednoj godini u četiri lokalne samouprave realizovati najveće ekološke projekte, a to su četiri regionalna i reciklažna centra za upravljanje čvrstim otpadom. Ka tim centrima će gravitirati oko 30 gradova i opština i oni će promeniti kvalitet života građana. Hvala partnerima što su razumeli naše potrebe i što smo brzo smo završili potpisivanja i proceduru. Priprema se tenderska dokumentacija, a radovi nas očekuju početkom sledeće godine – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da se još brže radi. Prema njenim rečima, benefiti ovakvih projekata  su višestruki, a zelene investicije su važne za budućnost Srbije.IV 2

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji, istakao je da EBRD podržava Srbiju da unapredi svoju ekološku infrastrukturu.

- Modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja, ključni su za smanjenje zagađenja, stvaranje mogućnosti u cirkularnoj ekonomiji i približavanje Srbije standardima EU. Zadovoljstvo nam je što ćemo proširiti saradnju sa Ministarstvom zaštite životne sredine, nadovezujući se na iskustvo sa projektima izgradnje deponije i sistema za proizvodnju energije iz otpada u Vinči, i što udružujemo snage sa ADF-om na ovom važnom projektu – rekao je Kolanđeli.

Direktor AFD za Evropu, Bliski istok i Aziju Filip Orlianž je istakao da je AFD ponosna na efikasno partnerstvo uspostavljeno sa Vladom Srbije i EBRD u cilju povećanja investicija u zelenu infrastrukturu.

- Ovaj projekat će građanima Srbije doneti konkretne rezultate u smislu poboljšanja usluga upravljanja otpadom i očuvanja životne sredine. Nastavićemo da energično ulažemo u narednim mesecima i godinama u ova ključna pitanja u Srbiji i regionu, kroz sve finansijske i tehničke alate koje nudi Grupa AFD – rekao je on.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da je ovo treća kreditna linija koju je AFD potpisao u Srbiji i deo je šireg pristupa Francuske podršci Zelene agende Srbije, u skladu sa njenom EU perspektivom.