Vujović: Postavljanjem brana i rečnih pregrada smanjićemo problem plutajućeg otpada na Limu

Вујовић: Постављањем брана и речних преграда смањићемо проблем плутајућег отпада на Лиму

Vujović: Postavljanjem brana i rečnih pregrada smanjićemo problem plutajućeg otpada na Limu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas sa predsednicima opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš ugovore u vrednosti od 70 miliona dinara za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim, postavljanjem plutajućih brana i rečnih pregrada koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada.

​Vujović: Postavljanjem brana i rečnih pregrada smanjićemo problem plutajućeg otpada na Limu [Kliknite i povucite da bi pomerali] ​Vujović je navela da ministarstvo, zajedno sa opštinama koje su kandidovale projekte na javnom konkursu, učestvuje u zaštiti reke Lim i primeni preventivnih mera propisanih Zakonom o zaštiti životne sredine. Za finansiranje tri projekata ministarstvo će izdvojiti 80 odsto potrebnih sredstava, dok će preostalih 20 odsto obezbediti opštine iz svog budžeta.

- Početkom godine imali smo ekološku katastrofu na Potpećkom jezeru, iz kojeg je uklonjeno više od 10 hiljada kubika plivajućeg otpada. Da bismo zaštitili Limsko – Drinski rečni tok i sprečili da nam se takve situacije ponavljaju, pokrenuli smo niz aktivnosti, pre svega saradnju sa nadležnim ministarstvima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, jer otpad dolazi i iz susednih država, a raspisali smo i konkurs za postavljanje plutajućih brana na Limu – rekla je Vujović.

​Vujović: Postavljanjem brana i rečnih pregrada smanjićemo problem plutajućeg otpada na Limu [Kliknite i povucite da bi pomerali] ​Ministarka je navela da je Srbija odgovorno pristupila ovom problemu i podsetila da je formirano zajedničko telo četiri nadležna ministarstva i radna grupa, te da uskoro očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Crnom Gorom, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je i rešavanje problema plutajućeg otpada na reci Lim.

- Plutajuće brane su jedan od načina da očuvamo reku i doprinesemo u određenoj meri rešavanju problema, a dugoročno rešenje je svakako uklanjanje svih divljih deponija u slivu reke i njenih pritoka, na čijem mapiranju Srbija već radi, što očekujemo i od susednih država. Reke, kao međunarodni ekološki koridori, predstavljaju mostove koji nas povezuju i podsećaju da zaštita životne sredine ne poznaje granice i da naše prirodne resurse smemo isključivo održivo da koristimo. Zdrave reke, zdrava životna sredina je ono od čega zavisi i kvalitet života i budućnost naših građana, a naš zadatak je da ih očuvamo za buduće generacije - poručila je Vujović.

Ministarka je podsetila da je u toku sanacija nesanitarne deponije Stanjevine i najavila ove godine izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, kojom će biti rešen problem otpada za Priboj, Prijepolje i Novu Varoš, što će, kako je navela, biti povod da u narednom periodu poseti ove opštine.