Vujović: Novo postrojenje za odsumporavanje u TENT A od neprocenjivog značaja za kvalitetniji vazduh za Beograđane

Вујовић ТЕНТ А 1.jpg

Vujović: Novo postrojenje za odsumporavanje u TENT A od neprocenjivog značaja za kvalitetniji vazduh za Beograđane

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas, zajedno sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Handanović obilasku postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u obrenovačkoj termoelektrani „Nikola Tesla A”, što je najveći ekološki projekat u Srbiji i u termoelektranama u ovom delu Evrope.

Vujović TENT A 4.jpg

Vujović je istakla da o značaju projekta najbolje govore podaci Agencije za zaštitu životne sredine, prema kojima je termoelektrana u Obrenovcu bila najveći emiter štetnih materija, a upravo zahvaljujući ovoj investiciji rešen je problem aerozagađenja iz ovog izvora.

Vujović TENT A 5.jpg

„Novo postrojenje je od neprocenjive važnosti za sve građane Beograda. Građeno je po najsavremenijim tehnologijama, višestruko će smanjiti emisije sumpor-dioksida, dok je emisija praškastih materija svedena na evropske standarde. Za životnu sredinu je važno i što će se sumpor-dioksid koristiti za pravljenje gipsa, u skladu sa principima cirkularne ekonomije kao važnom delu Zelene agende, kojoj smo posvećeni. Sve govori u prilog tome da je u Beogradu realizovan najveći zeleni projekat i da je Vlada Srbije izuzetno posvećena unapređenju kvaliteta vazduha i životne sredine u celini“ – rekla je Vujović.

Vujović TENT A 6.jpg

U novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A uloženo je 215 miliona evra. Vujović je navela da država kontinuirano ulaže u stara postrojenja i u skladu sa Nacionalnim planom za smanjenje emisija glavnih zagađujućih materija koje potiču iz starih velikih postrojenja za sagorevanje (NERP), dodajući da je do sada uloženo više od 400 miliona evra.

Vujović TENT A 8.jpg

„Projekat koji smo obišli je ključan za unapređenje kvaliteta vazduha u Beogradu i okolini. Hvala svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji, i koleginici Đedović Handanović što je posvećena svim važnim projektima koji doprinose boljem kvalitetu životne sredine za građane Srbije. Pored ovog važnog projekta, očekuju nas i nova značajna ulaganja u narednom periodu, ne samo u Beogradu, već širom Srbije. Zaštita živote sredine jedan je od glavnih prioriteta u radu Vlade Srbije i sigurna sam da ostati visoko na listi prioriteta i u budućoj Vladi“, rekla je Vujović.

Vujović TENT A 9.jpg

Obilasku postrojenja koje je izgrađeno zajedničkim zalaganjem domaćih i japanskih stručnjaka i primenom najsavremenijih tehnologija, prisustvovali su i zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosake, delegacija iz Japana, kao i predstavnikci „Elektroprivrede Srbije”.