Vujović: Klaster 4 i zvanično otvoren, potvrda da je Srbija na dobrom putu

Вујовић: Кластер 4 и званично отворен, потврда да је Србија на добром путу

Vujović: Klaster 4 i zvanično otvoren, potvrda da je Srbija na dobrom putu

Na međuvladinoj konferenciji Srbije sa EU u Briselu danas je zvanično otvoren Klaster 4 – „Zeleni dogovor i održiva povezanost”, u okviru kojeg se nalazi i Poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene, što predstavlja potvrdu napretka naše zemlje u ovoj oblasti, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Vujović je istakla da je ulazak u proces pregovaranja važna vest za Srbiju, jer će omogućiti da se unapredi stanje životne sredine, kroz veća ulaganja u zelene projekte.

- Kroz ispunjavanje obaveza po ovom poglavlju, rešićemo neke od najvećih ekoloških problema, uspostavićemo sistem upravljanja otpadom, kao i efikasniju i čistiju proizvodnju, što će unaprediti kvalitet vode, vazduha, zemljišta. Očekuju nas i ogromna ulaganja na nivou Vlade, kako bismo ispunili sve ciljeve, a ohrabruje što ne krećemo od nule, jer smo već uložili dve milijarde evra u realizovane i započete projekte. U više od 120 gradova i opština sprovode se projekti za pravilan tretman otpadnih voda, a u više od 80 za pravilno upravljanje komunalnim otpadom. To govori da je Srbija na dobrom putu i da ćemo u godinama pred nama podići kvalitet života građana i unaprediti stanje životne sredine za buduće generacije – rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, otvaranje klastera 4 i Poglavlja 27 svojevrsno je priznanje za sve što je urađeno u protekloj godini kako bi se standardi životne sredine podigli na viši nivo i usaglasili sa evropskim standardima.

- U poslednjih godinu dana usvojili smo šest važnih zakona, uključujući Zakon o klimatskim promenama i Zakon o biocidnim proizvodima, a preuzeti su i važni koraci u proširenju strateškog okvira. U procesu smo izrade Programa upravljanja otpadom. Uz podršku EU, izrađen je Program zaštite vazduha Republike Srbije sa akcionim planom za period do 2030. godine, i očekujem da će biti usvojen do kraja godine. Srbija će prvi put dobiti ovakav dokument, a za nas je izuzetno značajno što javnost učestvuje u procesu izrade od samog početka, jer samo zajedno možemo da dođemo do najboljih rešenja u oblasti koja se tiče svih nas – rekla je Vujović.

Ona je dodala da je domaće zakonodavstvo u velikoj meri usklađeno sa zahtevima EU, a potpuno usklađivanje se očekuje u narednih nekoliko godina.