Vujović: EBRD jedan od ključnih partnera u realizaciji zelenih kapitalnih projekata u Srbiji

Вујовић: ЕБРД један од кључних партнера у реализацији зелених капиталних пројеката у Србији

Vujović: EBRD jedan od ključnih partnera u realizaciji zelenih kapitalnih projekata u Srbiji

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sastala se danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i razgovarala o saradnji dve institucije u realizaciji kapitalnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Vujović: EBRD jedan od ključnih partnera u realizaciji zelenih kapitalnih projekata u SrbijiVujović je zahvalila delegaciji EBRD na podršci u rešavanju višedecenijkog problema u Kragujevcu, kroz implementaciju projekta unapređenja sistema daljinskog grejanja. Ona je istakla da je zahvaljujući dobroj saradnji između dve institucije uspešno sproveden tender za projekat zamene 50 godina starih kolova u toplani „Energetika“, koja će već tokom sledeće grejne sezone preći na ekološki prihvatljiviji energent.

-To znači bolji kvalitet vazduha za građane Kragujevca, naročito ako uzmemo u obzir da će u drugoj fazi projekta biti sanirana i deponija pepela – rekla je Vujović.

Ministarka je sa direktorkom za infrastrukturu za region Evrope Suzan Goranson i regionalnim direktorom EBRD za zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem razgovarala i o projektu upravljanja čvrstim otpadom, koji podrazumeva izgradnju regionalnih i reciklažnih centara u osam regiona, a biće finansiran iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj.

Vujović: EBRD jedan od ključnih partnera u realizaciji zelenih kapitalnih projekata u Srbiji-Ovi projekti, koje ćemo realizovati uz podršku EBRD i Francuske agencije za razvoj (AFD), od izuzetne su važnosti za Srbiju, jer njima rešavamo problem upravljanja otpadom za više od 50 lokalnih samouprava. Važno je da do kraja godine potpišemo ugovore o finansiranju prve faze projekta, koja podrazumeva izgradnju regionalnih centara Kolubara - Kalenić, Duboko-Užice, Sombor i Nova Varoš. Sigurna sam da ćemo i na ovim projektima odlično sarađivati, kao i na realizaciji projekta u Kragujevcu i da ćemo već početkom sledeće godine započeti izgradnju prvog regionalnog centra – navela je Vujović.

Sastanku sa delegacijom EBRD prisustvovali su državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković i pomoćnik ministarke Filip Abramović.