Usvojeni Zakoni o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje i Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda

Usvojeni Zakoni o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje i Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda

Poslanici Skupštine Republike Srbije, su dana 25. novembra 2014. godine, usvojili Zakon o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje i Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

Usvojenim Zakonom o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednicima se olakšava pristup izvorima finansiranja pred setvu ratarskih kultura i time stvara mogućnost za uspostavljanje predžetvenog finansiranja. Jedna od novina usvojenog zakona o finansiranju poljoprivrede je uvođenje korišćenja zaloge na budućem rodu kao sredstvu za obezbeđenje pozajmice. Ugovor o finansiranju proizvodnje upisivaće se u registar ugovora o finansiranju, koji vodi Agencija za privredne registre, što će omogućiti proveru da li je određena parcela opterećena nekom obavezom.

Zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, kojim se reguliše ulov, zaštita i promet ribe, riblji fond definiše se kao prirodni resurs koji se izdaje korisnicima na osnovu javnog konkursa. Uveden je poseban račun za sredstva od izdatih dozvola u cilju kontrole namenskog trošenja sredstava, kao i posebna dozvola za rekreativni ribolov za ribarska područja u granicama zaštićenih područja. Pomenutim zakonskim rešenjem unapređuje se sistem upravljanja ribljim fondom koji obuhvata zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda, kao dobra od opšteg interesa u skladu sa principom održivog korišćenja.

Poslanici su usvojili i Protokol o zaštiti od poplava uz okvirni sporazum o slivu reke Save, kojim se definiše saradnja na uspostavljanju međunarodnog režima plovidbe, održivom upravljanju vodama, zaštite o štetnom uticaju voda, vodnog režima i vodenih eko sistema.