Unapređenje saradnje Srbije i Grčke u oblasti zaštite životne sredine

Unapređenje saradnje Srbije i Grčke u oblasti zaštite životne sredine

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine mr Stana Božović, primila je danas narodnu poslanicu Parlamenta Grčke Dioniziju Teodoru Avgerinoplu, koja je ujedno i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine.

Tema razgovora bila je nastavak i unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine, kao i jačanje kapaciteta Republike Srbije u oblasti evrointegracija.

Državni sekretar mr Stana Božović predstavila je program rada Vlade u oblasti zaštite životne sredine sa posebnim akcentom na napredak Republike Srbije u procesu pridruživanja EU, stanjem u srpskom zakonodavstvu, kao i problemima i teškoćama sa kojima se suočava.

Gospođa Avgerinoplu je iznela i nove predolege, kako bi se saradnja unapredila, imajuću u vidu iskustvo koje Grčka ima kao članica Evrpske unije i kao primer posebno predstavila svoj doprinos pridruživanju Kipra EU u zaštiti živonte sredine.

„Jedna trećina propisa, kako zakona, tako i podzakonskih akata, koji treba da se donesu, kako bi se uskladili za Evropskim direktivama su iz oblasti zaštite životne sredine. U narednim mesecima, septembru i novembru, Republiku Srbiju čeka veliki posao u pripremama za otvaranje poglavlja dvadeset i sedam“, naglasila je Božović.

Gospođa Avgerinoplu pohvalila je doprinos državnog sekretara Stane Božović u razvoju politike rodne ravnopravnosti u održivom razvoju i zaštiti životne sredine i uputila poziv da se pridruži Mreži UN nacija Žene ministarke životne sredine.

Zvaničnici su se načelno saglasili oko daljih koraka koji će biti preduzeti u pravcu buduće saradnje, po pitanju projekata iz oblasti zaštite životne sredine i EU integracija.