Svetski dan klimatskih promena

Svetski dan klimatskih promena

cloud-cover-climateSvetski dan klimatskih promena obeležava se 4. novembra, kada se, u cilju podizanja svesti o značaju ovog globalnog problema, organizuju radionice, predavanja i druge aktivnosti.

Ova godina smatra se najvažnijom zbog usvajanja novog Globalnog klimatskog sporazuma, u decembru ove godine u Parizu na 21. Konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime. U skladu sa tim, Srbija preduzima brojne aktivnosti kako u pogledu mitigacije (mera ublažavanja klimatskih promena), tako i adaptacije (mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove).

Srbija je, među prvih 10 zemalja sveta, u junu 2015. godine Sekretarijatu Konvencije dostavila Nameravane nacionalno određene doprinose smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (INDCs - „Intended national determined contributions“). Ovi dokumenti pripremaju se u cilju postizanja dogovora i usvajanja novog pravno obavezujućeg dokumenta, koji će definisati obaveze država članica Konvencije za period posle 2020. godine i na taj način sprečiti porast temperature na globalnom nivou preko 2°C.

Od 2000. godine Srbija se suočila sa nekoliko značajnih ekstremnih klimatskih i vremenskih epizoda koje su prouzrokovale značajne materijalne i finansijske gubitke, kao i gubitke ljudskih života, suša u 2012. godini i poplave u 2014. godini. Suša je bila posebno jaka i doprinela je smanjenju prinosa nekih useva i do 50%. Ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima, od 2000. godine, prelaze 5 milijardi evra, od čega je više od 70% je povezano sa sušom i visokim temperaturama. Drugi glavni uzrok značajnih gubitaka bile su poplave. U odnosu na štete od 2000. sva uložena sredstva za adaptaciju su značajno manja, približno 68 miliona evra, što jasno ukazuje na neophodnost hitnog sprovođenja mera adapatacije, kao jednog od oblika prevencije.

U cilju jačanja sektorskog pristupa rešavanju problema izazvanih klimatksim promenama, Ministarstvo je izradilo i publikaciju „Zagrevanje useva“ – Promena klime: šta to znači za poljoprivredu u Republici Srbiji. Ovaj dokument sadrži informacije o uočenim i očekivanim uticajima promene klime na sektor poljoprivredne proizvodnje, kao i predlog mera adaptacije na nacionalnom i nivou pojedinačnih regiona u Republici Srbiji. U toku je izrada finansijskih potreba za sprovođenje mera adaptacije u sektoru voda, poljoprivrede, šumarstva, biodiverziteta i zdravlja. Sva dokumenta mogu se preuzeti sa www.klimatskepromene.rs.

Prepoznajući značaj borbe protiv klimatskih promena, Vlada je, na inicijativu Minstarstva, osnovala Nacionalni savet za klimatske promene.

U cilju jačanja kapaciteta predstavnika sektora industrije, Ministarstvo je, u saradnji sa EU, organizovalo dvodnevnu obuku za predstavnike NIS-a i HIP Petrohemije, a u cilju pripreme za obaveze koje proističu iz Zakona o sistemu smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, u periodu od 3 do 4. novembra 2015. godine.